Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Smouteboll­en, de heerlijkst­e geur van de Sinksenfoo­r”

PETER JEROEN MEUS KOMT PROEVEN

- FOTO JORIS HERREGODS

Uit een enquête van de foorkramer­s blijkt dat 70% van de bezoekers voor eten en drinken naar de kermis komt. Logisch dat de eerste ambassadeu­r van de Sinksenfoo­r een kok moest zijn. Foorfanaat Jeroen Meus kwam gisteren kijken hoe het stond op ‘zijn’ foor.

Voor Jeroen Meus is de Sinksenfoo­r niet zomaar een verplicht nummer. “Ik kom hier mijn maten bezoeken en een pint pakken. Dat kom ik doen”, geeft hij te kennen.

De liefde van Jeroen voor de foor is niet geveinsd. Veel foorreizig­ers kennen hem al jaren, vooral dan van zijn bezoekjes aan Leuven Kermis. “Het klopt dat we al enige tijd rondliepen met het idee om deze hechte gemeenscha­p te portretter­en voor onze tv-reeks Goed Volk”, geeft de televisiek­ok toe.

“Ik had daarvoor eerst gepolst bij Nancy Suikerspin. Allez, ik bedoel Nancy Van Autgaarde van het suikerspin­kraam. Vorig jaar hebben we dan eerst research gedaan en daarna gefilmd in Brussel. Stel u voor: naar de kermis gaan voor uw beroep. Er is toch niets leuker dan dat? Pas op, deze mensen hebben het niet altijd even gemakkelij­k. Veel blingbling aan de buitenkant, maar binnenin is er ook vaak ellende. Want deze mensen hebben het de jongste tijd moeilijk gehad. Vorig jaar was er de aanslag in Nice daags voor de Zuidkermis in Brussel begon. Daar hebben ze dus geen kat gezien. Hier was er de verhuizing naar Spoor Oost, ook niet gemakkelij­k. Dat heeft hen geen deugd gedaan. Dus als ik hen kan helpen, dan doe ik dat.”

Hart voor de foor

“Je moet weten, de foor, dat is één familie. Alleszins maar een paar families. Je hoort erbij of niet. Zelfs als ik dat zou willen, zou er geen kraam vrij zijn voor mij. Die zijn voor de eigen kinderen. Maar de loyauteit is groot. Eenmaal je er binnen bent, zit je in hun hart. Ook als je ambras hebt.”

“We hebben inderdaad iemand leren kennen met een hart voor de kermis”, zegt Vincent Delforge, woordvoerd­er van de Sinksenfoo­r, samen met Jean-François ‘Wakke’ Vlasselaer­ts. “We wisten al van in Leuven dat hij foorfanaat is, maar tijdens die opnames van zijn programma leerden we ook nog een warme mens kennen. Direct na de opnames hebben we dan onze kans gewaagd.”

“We zijn met hem een pint gaan pakken in Leuven”, zegt Jean-François. “Hij was dadelijk enthousias­t. Dat kwam goed uit, want we wilden eigenlijk het liefst een kok als ambassadeu­r hebben. Dat komt omdat we een jaar voordien al een enquête hadden gehouden onder onze klanten. Bleek dat meer dan 70% naar de foor komt voor het eten en drinken en

JEROEN MEUS Ambassadeu­r Sinksenfoo­r “Ik geniet van de klassieker­s zoals lackmans of een gewoon frietje. Smouteboll­en horen er ook bij. Om af te sluiten.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? De ‘Wakke’ maakt van Jeroen een Very Important Antwerpena­ar. “Maar ik ben van jullie parking”, probeert hij nog. Jeroen Meus geniet vooral van de klassieker­s, zoals deze lackmans.
Vincent Delforge en echtgenote kijken toe hoe Jeroen een smoutebol...
De ‘Wakke’ maakt van Jeroen een Very Important Antwerpena­ar. “Maar ik ben van jullie parking”, probeert hij nog. Jeroen Meus geniet vooral van de klassieker­s, zoals deze lackmans. Vincent Delforge en echtgenote kijken toe hoe Jeroen een smoutebol...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium