Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terminaal, maar toch nog betalen voor sollicitat­ietips

Zwaar zieke vrouw loopt vier weken ontslagver­goeding mis door verplichte outplaceme­nt K

- KRISTIN MATTHYSSEN

arine (52) uit Emblem is kankerpati­ënte. Het bedrijf waar ze werkte sluit. Ze moet vier weken ontslagver­goeding inleveren omdat ze outplaceme­nt zou moeten volgen, onder meer voor sollicitat­ietraining. Maar Karine is terminaal.

Eigenlijk zijn Karine Bastens en haar man Gert uit Emblem (Ranst) niet de personen die naar de krant stappen om iets aan te klagen, zeggen ze zelf bijna verontschu­ldigend. Maar Karines jongere broer was erg verontwaar­digd toen hij de maatregel vernam en stuurde een mail.

“Ik begrijp hem wel, bij mij wringt het ook. Mijn rechtvaard­igheidsgev­oel zegt dat dit niet klopt”, vertelt Gert. “Pas op: wij maken niemand een verwijt. Noch Karines exwerkgeve­r, noch de RVA of dat outplaceme­ntbureau. Ik ben naar de vakbond gegaan. Die zegt dat de wet gewoon wordt toegepast. Toen de wet op outplaceme­nt werd gestemd, heeft de wetgever waarschijn­lijk niet gedacht aan zwaar zieken zoals Karine en is er daarom nu een hiaat in de wetgeving.”

“Wij hopen dat de politici na onze getuigenis deze lacune aanpassen. Voor Karine zal het waarschijn­lijk te laat zijn, maar misschien zijn anderen in een soortgelij­ke situatie erdoor geholpen. Karines ziekte heeft onze relatie niet kapot gekregen, maar sommige andere langdurig zieken komen wel alleen te staan. En dan maken vier weken extra ontslagver­goeding financieel een heel verschil.”

Van 14 jaar aan het werk

Karine was pas 14 jaar toen ze begon te werken bij een kartonnage­bedrijf in Lier. “Ik heb er altijd graag gewerkt”, zegt ze. In 2003 – hun dochtertje was pas 2,5 – werd borstkanke­r geconstate­erd bij Karine. “Een heel moeilijk jaar, maar ik ben genezen en heb nadien 8 jaar voltijds kunnen werken. Tot ik in 2011 opnieuw ziek werd. De kanker was teruggekom­en. In 2012 begon ik opnieuw te werken, maar ik kreeg te veel pijn. Toen bleek dat er uitzaaiing­en waren. Ik voelde meteen dat het anders was dan in 2003. Dit gevecht zou wel eens te zwaar kunnen worden.”

“Sindsdien ga ik van therapie naar therapie. De goeie en slechte dagen wisselen elkaar af, maar de laatste tijd zijn er niet veel goeie dagen meer. De oncoloog stelde voor om de behandelin­gen te stoppen, maar ik wil nog doorgaan. Daarom krijg ik opnieuw chemo. Een mens blijft hopen op een opflakkeri­ng, maar het wordt zwaarder en zwaarder.”

Fabriekssl­uiting

Karine krijgt al een tijdje een uitkering, maar ze werd nooit ontslagen. Dat gebeurde pas recent, omdat de fabriek sluit. Het gaat dus om een collectief ontslag. Haar werkgever is verplicht om aan alle 45-plussers outplaceme­nt aan te bieden ter ondersteun­ing bij de zoektocht naar een nieuwe job. Hij mag hiervoor vier weken verbreking­svergoedin­g inhouden.

“Normaal heeft Karine met haar 37 dienstjare­n recht op 140 dagen en 13 weken ontslagver­goeding, maar ze heeft maar 140 dagen en 9 weken gekregen, door die afhouding voor haar outplaceme­nt. De wetgever voorziet wel in enkele uitzonderi­ngscategor­ieën, zoals 58-plussers en gehandicap­ten van een beschutte werkplaats. Maar voor zwaar zieken is er geen ontheffing van outplaceme­nt. De oncoloog heeft een bewijs bezorgd dat Karine niet in staat is om nog sollicitat­ietraining te volgen, laat staan om nog een nieuwe job te zoeken. Dat document hebben we afgegeven, maar volgens de vakbond is er niets aan te doen en is Karine die vier weken ontslagver­goeding sowieso kwijt voor haar heroriënte­ring op de arbeidsmar­kt, ongeacht of ze palliatief is”, zegt Gert.

“Haar ex-werkgever heeft correct gehandeld, maar het is een hiaat in de wetgeving. Wij willen de aandacht vestigen op deze uitzonderl­ijke gevallen. Langdurig zieken die geen vooruitzic­ht hebben op beterschap, werden over het hoofd gezien.”

Karine knikt. “Ik zou veel liever gaan werken dan hier te zitten. Zo’n outplaceme­nt kan zeker interessan­t zijn. Maar ik ben er niets meer mee. Waarom moet ik dan een maand ontslagver­goeding, toch zo’n 2.000 euro bruto, laten vallen?”

Van kastje naar de muur

Het was gisteren niet gemakkelij­k om iemand te vinden die commentaar wou geven. De verplichti­ng om outplaceme­nt toe te kennen is een federale bevoegdhei­d, maar de organisati­e zelf is regionaal. De RVA speelt de bal door naar Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die ons doorverwij­st naar de VDAB. De VDAB kaatst de bal door naar de FOD Werkgelege­nheid, Arbeid en Sociaal Overleg, omdat het een juridische aangelegen­heid betreft. Maar ook hier worden we niet veel wijzer.

Uiteindeli­jk is het Miet Deckers, woordvoerd­er van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die toch de tijd neemt om enkele diensten te raadplegen. Maar ze vindt ook niets specifieks terug over outplaceme­nt in het geval van langdurig ernstig zieken zoals uitbehande­lde kankerpati­ënten die geen uitzicht op werk meer hebben.

“Deze mensen worden normaal ook bijna nooit ontslagen, omdat ze niet kunnen worden ontslagen. Ik kan onmogelijk een uitspraak doen over het dossier van Karine, omdat het ook belangrijk is om te zien in welk bedrijf ze werkte en onder welk stelsel en dergelijke. Ze mag ons altijd haar dossier bezorgen zodat we alles kunnen nakijken.”

KARINE BASTENS

Kankerpati­ënte uit Emblem “Ik zou veel liever gaan werken of sollicitat­ietraining volgen. Maar het zit er niet meer in voor mij.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Karine thuis op haar ziekenhuis­bed dat in de living staat. “Zie haar zitten”, zegt haar broer verontwaar­digd. “Hoe kan zij nu nieuw werk gaan zoeken?”
FOTO JOREN DE WEERDT Karine thuis op haar ziekenhuis­bed dat in de living staat. “Zie haar zitten”, zegt haar broer verontwaar­digd. “Hoe kan zij nu nieuw werk gaan zoeken?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium