Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mayeur dreigt PS in zijn val mee te sleuren

‘Graaiende’ bestuurder­s stappen onder druk op bij Brusselse daklozenop­vang

- SIMON ANDRIES

NNa de grote verontwaar­diging over de royale zitpenning­en voor Brussels PSburgemee­ster Yvan Mayeur als bestuurder bij de daklozenop­vang Samusocial, heeft de hele raad van bestuur ontslag genomen. Late damage

control en een duidelijke schuldbeke­ntenis van de Franstalig­e socialiste­n, want de afgelopen dagen zagen de PS’ers nog geen graten in de praktijken bij Samusocial.

“Ik eis de meest complete en totale transparan­tie in de onderzoeks­commissie. Ik eis de waarheid, jusqu’au bout.” Voor de camera’s spaarde Laurette ‘Mitraillet­te’ Onkelinx, de kopvrouw van de Brusselse PS, haar geconteste­erde burgemeest­er Yvan Mayeur niet. Maar achter de schermen was het advocatenb­ureau van haar echtgenoot intussen al het onderzoek van de Brusselse regering aan het afblokken. Het zegt alles over hoe de Franstalig­e socialiste­n zich compleet vastreden in het nieuwe ‘graaischan­daal’ bij de Brusselse daklozenop­vang Samusocial.

16.800 euro per jaar

De raad van bestuur van Samusocial, die bijna volledig uit PS’ers bestaat, besliste gisterenav­ond laat om zich volledig te ontbinden en de zitpenning­en op te schorten. Een late schuldbeke­ntenis nadat de PS er eerder geen graten in zag. Maar is dit het schandaal te veel voor Mayeur én PS-voorzitter Elio Di Rupo?

Gisteren kwam aan het licht dat de Brusselse burgemeest­er Yvan Mayeur vorig jaar iedere maand 1.400 euro, ofwel 16.800 euro per jaar, op zijn rekening kreeg als bestuurder bij de Brusselse daklozenop­vang. Wat hij daarvoor deed of hoeveel vergaderin­gen hij daar precies voor bijwoonde, is een compleet raadsel. Net zoals de vraag vanwaar dat geld precies komt.

Vernietige­nd rapport

N-VA, Groen en Ecolo dringen nu aan op een grondig onderzoek. Maar het doek kan evengoed vandaag al vallen voor Mayeur: op vraag van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) komt de Brusselse regering met een rapport over “de transparan­tie en vergoeding­en” bij Samusocial. Dat is opgesteld door regeringsc­ommissaris­sen Pascal Smet (sp.a) en Céline Fremault (cdH) en belooft een vernietige­nd beeld te scheppen van de situatie. “Ondanks de boycot van het advocatenk­antoor van Samusocial”, klinkt het.

Die tegenwerki­ng van het advocatenk­antoor legt meteen ongewild de hele Brusselse PS-structuur rond de daklozenop­vang bloot. Het kantoor wordt geleid door advocaat Marc Uyttendael­e, de man van Laurette Onkelinx. Ook de hele raad van bestuur van Samusocial zat vol Brusselse PS’ers die perfect op de hoogte zijn van de situatie. In dat opzicht klinkt de luide roep van Onkelinx om “complete transparan­tie” heel wat minder overtuigen­d. Maar hoelang kan Onkelinx als Brusselse kopvrouw Yvan Mayeur een hand boven het hoofd blijven houden?

Voor de burgemeest­er ziet het er alleszins niet goed uit. Mayeur staat al langer bekend om zijn forse communicat­ie, waardoor hij ook binnen de PS zijn vijanden heeft. Ook de relatie met PS-voorzitter Elio Di Rupo is niet al te best. Die kon zich sinds het Publifin-schandaal, waar tientallen politici betaald werden voor spookverga­deringen, al niet veel meer veroorlove­n. De extreemlin­kse PDVA-PTB steekt de Franstalig­e socialiste­n overal voorbij in de peilingen. Een Publifin-bis in Brussel kan de doodsteek zijn voor Di Rupo.

 ?? FOTO ANADOLU AGENCY ?? Brussels burgemeest­er Yvan Mayeur.
FOTO ANADOLU AGENCY Brussels burgemeest­er Yvan Mayeur.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Laurette Onkelinx, PSvoorzitt­er in Brussel.
FOTO PHOTO NEWS Laurette Onkelinx, PSvoorzitt­er in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium