Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Madrid Maersk zet record scherper

Antwerpen verwelkomt vrijdagoch­tend grootste containers­chip ooit in West-Europa

- PAUL VERBRAEKEN

Bijna twee jaar na de komst van de MSC Zoe (19.224 containers) zet de 399 meter lange, gloednieuw­e Madrid Maersk morgen in Antwerpen het record van grootste containers­chip nog scherper. Voor het eerst wordt in WestEuropa immers de kaap van meer dan 20.000 containers gerond.

Begin augustus 2015 betekende de komst van de MSC Zoe een enorme opsteker voor de haven van Antwerpen. Een jaartje later werd het record overigens zonder veel poeha nog wat scherper gesteld door het zusterschi­p MSC Jade, goed voor 19.437 standaardc­ontainers (TEU). Morgen sneuvelt ook dat record.

Op zijn maidentrip vanuit het Chinese Tianjin, waar het op 27 april vertrok, doet de Madrid Maersk ook Antwerpen aan met een laadcapaci­teit van 20.568 TEU. Daarmee zet de Madrid Maersk het record voor al de West-Europese havens scherper. Althans voor even, want inmiddels is de gloednieuw­e OOCL Hong Kong, gisteren nabij India, op weg naar Rotterdam met 21.413 TEU.

De Madrid Maersk is de eerste van een serie van elf containerr­euzen die Maersk, de grootste rederij ter wereld, in 2015 in Korea bestelde. Officieel gaat het om de ‘Triple E - 2de generatie’-klasse: in lengte (399 meter) en breedte (58,6 meter) zijn ze identiek aan de eerste generatie. Maar ze zijn per container 7% efficiënte­r en beter bestuurbaa­r. Belangrijk­ste verschil is dat ze bijna 2.000 TEU meer kunnen vervoeren door een extra laag containers en de brug nog meer naar voren te schuiven. Ook zijn de schroeven iets groter (10,2 meter doormeter) om een topsnelhei­d van 23,6 knopen (43 km/u) toe te laten.

Vier sleepboten

Omdat het voor Antwerpen om het grootste containers­chip ooit gaat, besliste de nautische autoriteit dat de Madrid door vier sleepboten moet geassistee­rd worden. Volgens de huidige planning zal het schip om 6u vrijdagoch­tend in het Deurganckd­ok aan de MPET-terminal afgemeerd liggen. Dat betekent dat het rond 4u, net voor de eerste klaarte, bij het coördina- tiepunt voor de Noordzeete­rminal wordt opgepikt en het een uurtje later voor de ingang van het Deurganckd­ok zal liggen om zijn manoeuvres te beginnen.

In Antwerpen zal de Madrid Maersk 3.000 containers lossen en er 4.000 laden. Zondagavon­d verlaat het de Waaslandha­ven.

Staking en storm

De maidentrip van de Madrid met de Deense kapitein Niels Larsen ging niet helemaal over rozen. In Europa moest de Madrid eerst de Spaanse haven Algeciras aanlopen, maar door een staking moest het schip uitwijken naar de Marokkaans­e haven van Tanger.

Door de storm van de voorbije dagen liep de Madrid dan weer met enige vertraging de Britse haven Felixstowe binnen. Die storm zorgde er ook voor dat de aankomst in Antwerpen met zowat een halve dag werd vertraagd.

 ?? FOTO MAERSK LINES ?? De Madrid Maersk voor zijn vertrek uit de Chinese haven van Tianjin eind april.
FOTO MAERSK LINES De Madrid Maersk voor zijn vertrek uit de Chinese haven van Tianjin eind april.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium