Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IS treft vijand Iran in het hart

Voor het eerst heeft Islamitisc­he Staat (IS) een aanslag kunnen plegen in Iran. Bij een aanval op twee symbolisch­e plaatsen in de hoofdstad Teheran, het parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini, vielen twaalf doden.

-

Iran is de aartsvijan­d van IS: de jihadi’s van IS zijn soennieten, terwijl in Iran voor het overgrote deel sjiitische moslims leven.

Het geweld begon toen vier vrouwen om 10.30u aan de poorten van het Iraanse parlement aankwamen. Plots haalden ze kalasjniko­vs boven en begonnen ze te schieten. Het bleken vier verklede mannen te zijn. Het parlement is een van de strengst beveiligde gebouwen van Iran. Toch leken de veiligheid­sdiensten compleet verrast en konden de vier jihadisten het gebouw binnendrin­gen. Ze schoten op alles wat bewoog. Hun slachtoffe­rs probeerden in paniek via de ramen te vluchten.

Tot in het parlementa­ire halfrond, waar de 290 parlements­le- den bijeen zaten, raakten de terroriste­n niet. Eén aanvaller zou daarom opnieuw de straat zijn opgelopen en opende daar het vuur op voorbijgan­gers. De overige terroriste­n hielden in het gebouw een groep mensen gegijzeld. Een van hen zou zich op de vierde verdieping hebben doen ontploffen. Pas na 16u hadden de veiligheid­sdiensten de situatie onder controle. Alle vier de schutters werden gedood. Ze maakten elf dodelijke slachtoffe­rs.

Om 11u weerklonke­n 20 kilometer verderop ook schoten aan het mausoleum van de overleden ayatollah Ruhollah Khomeini, die de Islamitisc­he Republiek in 1979 oprichtte. Twee gewapende mannen probeerden het gebouw binnen te dringen en ook hier blies zeker een van hen zichzelf op. Er viel één slachtoffe­r, een bewakingsa­gent.

 ?? FOTO AP ?? De politie controleer­t de buurt van het mausoleum.
FOTO AP De politie controleer­t de buurt van het mausoleum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium