Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lucien Van Impe klimt op Linkeroeve­r

Vertelling van en over de laatste Belg die de Ronde van Frankrijk won

- DOMINIQUE PIEDFORT www.elsschot.be, 27 juni ook in het Sportcafé in Essen

Bibliothee­k Elsschot ontvangt vanavond op Linkeroeve­r een Tourheld. Lucien Van Impe zet daar samen met schrijver Filip Osselaer de klok even terug. Want hoe won hij in 1976 als laatste Belg de Ronde van Frankrijk? En waarom verloor hij de Tour een jaar later dramatisch?

Vorig jaar verscheen Lucien! Hoe ik

b

als laatste Belg de Tour won. Auteur Filip Osselaer maakte er niet echt een puur sportboek van. “Het was toen 40 jaar geleden dat Lucien Van Impe de Tour won. Dat was voor mij een kapstok om zijn levensverh­aal aan op te hangen. In het leven is het vallen en opstaan of klimmen en dalen, net als in de Tour”, vertelt Osselaer. Aan het boek koppelden Van Impe en Osselaer ook een stel vertelling­en.

Nu is er het vervolg. “De Tourzege van 1976 is bijgebleve­n, maar wat gebeurde er in 1977? Dat zijn veel mensen vergeten. Daarom is er nu het boek De

dag dat ik de Tour verloor. Lucien werd in die Tour aangereden door een wagen van TF1. Hoorde dat bij een complot om Thévenet de Tour te laten winnen? Of was dat gewoon het noodlot? Dat hebben we proberen te reconstrue­ren.”

Let wel, ook niet-wielerlief­hebbers kunnen straks naar Elsschot. “Ja, Van Impe wilde eigenlijk muzikant worden. Daarom is er ook veel aandacht voor de muziek en het leven van toen. 1976 was nog de tijd van de vrolijke disco. Het was een lange, mooie zomer. In 1977 brak de punk door. De tijden werden wat anders. Geen enkele Belg won nog een Tour”, besluit Filip Osselaer.

Hou zou dat komen? Daarop kan Van Impe (intussen 70) zelf misschien een antwoord geven. “De volgende Belgische Tourwinnaa­r is nu 15 jaar. Dat zeg ik nu, maar dat zei ik 20 jaar geleden al. Want je hoort al die talenten wel zeggen dat ze de Ronde van Vlaanderen willen winnen, maar wie heeft er nog de ambitie om de Ronde van Frankrijk te winnen? Het is nu al 41 jaar geleden. Ik hoop dat ik dat nog mag meemaken. Want een Tour win je niet zomaar. Nederland heeft met Tom Dumoulin nu eindelijk iemand die de Giro heeft gewonnen. Maar een Ronde van Italië winnen is nog iets helemaal anders dan de Tour winnen. Wees daar maar zeker van.”

Muziekscho­ol

De Belgische zeges in de Tour hadden blijkbaar kunnen eindigen met die van Eddy Merckx. Want is het echt zo dat Van Impe liever muzikant wilde zijn? “Eigenlijk wel. De muziek uit de jaren 60 en 70 vind ik nog altijd ongeloofli­jk goed. Ik nam de liedjes uit de top 30 altijd op, naar die cassettes luisterde ik vaak. Ik volgde ook stiekem lessen op de muziekscho­ol. Want mijn vader wilde er niet van weten. Thuis draaide bijna alles rond de koers. Ik had vijf broers. Iemand van ons moest gewoon doorbreken als wielrenner.”

Tot slot even terug naar de koninginne­nrit naar Alpe d’Huez uit de Tour van 1977. Lucien Van Impe heeft een achterstan­d van een halve minuut op gele trui Bernard Thévenet. Van Impe valt aan op de Glandon. Zal hij standhoude­n op Alpe d’Huez? Op drie kilometer van de top ligt hij plots in de goot. Aangereden door een wagen van de Franse televisie. Een ongeval? Een bewuste aanrijding? Of een inzinking omdat hij te weinig had gegeten? 41 jaar later speelt Van Impe het slim. “Wie het antwoord wil weten, moet naar Linkeroeve­r komen.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Lucien Van Impe in de Tour van 1976.”Wie wil weten wat er het jaar erna gebeurde, moet maar naar Linkeroeve­r komen.”
FOTO PHOTO NEWS
FOTO AFP Lucien Van Impe in de Tour van 1976.”Wie wil weten wat er het jaar erna gebeurde, moet maar naar Linkeroeve­r komen.” FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium