Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oldtimers veilig ‘op stal’ in Barnfind

Opslagplaa­ts biedt plekje voor klassieke wagens net buiten lage-emissiezon­e

- JAN BRYS

Bart de Haan en Jean De Cort zijn beiden gepassione­erd door oldtimers. Zij openden enkele maanden geleden met Barnfind een opslagplaa­ts annex garage voor oldtimers in de Korte Wielenstra­at, aan de Noorderlaa­n.

Voor Bart de Haan is de garage een uit de hand gelopen hobby. De man heeft zelf enkele oldtimers en vond geen plaats om ze te stallen. “Anderen moeten toch met hetzelfde probleem zitten, dacht ik. Daarom ging ik op zoek naar een locatie om oldtimers te stallen. Die vond ik hier in de Korte Wielenstra­at aan de Noorderlaa­n. Samen met Jean De Cort onderhoud ik hier een twintigtal oldtimers, maar er is nog plaats voor meer”, legt Bart uit.

De naam Barnfind komt van het Engelse barn find, dat verwijst naar het feit dat oldtimers vaak worden ontdekt op plaatsen zoals schuren, stallen ( barns), carports of bijgebouwe­n, waar ze vaak al jaren staan te verkommere­n. De houten hekjes tussen de auto’s roepen dat ‘stalgevoel’ ook op, maar het gaat er hier net iets luxueuzer aan toe: in de garage wordt de temperatuu­r constant gehouden, Bart en Jean hebben er een carwash geïnstalle­erd en er is een atelier waar aan de wagens kan worden gesleuteld.

“Wie met zijn wagen een ritje wil maken, kan hier 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven binnen om de wagen op te halen en weer binnen te brengen. Dat gebeurt met codes, zodat alles discreet kan gebeuren”, vervolgt Jean De Cort.

Een van de pronkstukk­en in Barnfind is een Alfa Romeo uit 1953. Met die wagen scheurde de Italiaanse politie vroeger over de autosnelwe­gen.

Tour Amical

Voor beide heren is dit een passie. “Wat wij doen wordt detailing genoemd. Dat is een vak apart. Wij maken de wagens proper, zorgen voor de nodige voeding en leggen een beschermin­gslaag aan. Omdat de eigenaar niet altijd de tijd heeft om dat allemaal zelf te doen, bieden wij die service aan. Indien nodig gaan wij op zoek naar onderdelen. Voor de naoorlogse oldtimers is dat meestal geen probleem. Er worden ook wel onderdelen nagemaakt, die kunnen dan voor verschille­nde merken worden gebruikt”, zegt Bart, die zelf ook deelnam aan de Tour Amical. Die rit bracht 250 oldtimers via Praag en Boedapest naar Boekarest.

Eigen evenemente­n

Barnfind organiseer­t zelf ook evenemente­n. “We hebben ieder jaar onze Classic Sunday. Daar komen zo’n 150 oldtimers op af. Wij doen dit in de zomer, in tegenstell­ing tot de Winter op Wielen in Brasschaat, waar alle mogelijke oldtimers tijdens winterse zondagen verzamelen. We zien telkens alle mogelijke merken opdagen”, vertelt Bart.

Aangezien het wereldje van de oldtimers toch vooral door mannen wordt bevolkt, heeft Bart in Barnfind ook een ‘mancave’ ingericht. De liefhebber­s kunnen daar na hun rit terecht voor een drankje aan de toog. Maar de oldtimerst­alling kan ook worden gebruikt als decor voor fotoshoots. Barnfind ligt net buiten de lage-emissiezon­e en Bart en Jean hopen uiteraard dat dat zo blijft.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Bart de Haan en Jean De Cort behandelen de oldtimers met de grootste zorg.
FOTO JAN BRYS Bart de Haan en Jean De Cort behandelen de oldtimers met de grootste zorg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium