Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet alleen geld is een drempel”

Pretlokett­en wijzen mensen in armoede de weg naar cultuur

-

Kent u de pretlokett­en? Daarmee wil vzw RechtOp mensen in armoede de kans geven cultuur te beleven. Met succes. “Het aantal bezoekers uit de doelgroep is met 55% gestegen in CC Deurne”, zegt districtss­chepen Karen Maes (Groen).

Pretlokett­en zijn maandelijk­se ontmoeting­smomenten op verschille­nde locaties, onder meer in Antwerpen-Noord, Deurne en op het Kiel. Mensen in armoede kunnen er terecht voor informatie over vrije tijd, cultuur en sport. Er worden ook voorstelli­ngen en uitstapjes georganise­erd. Vzw Recht-Op krijgt voor de organisati­e steun van de stad en Vlaanderen. Het Deurnese districtsb­estuur maakt sinds vorig jaar ook geld vrij voor de werking, en dat werpt zijn vruchten af.

Huis van het Kind

Na de pretlokett­en in buurthuize­n Dinamo en ’t Pleintje, is er sinds een half jaar ook elke maand een pretloket in het Huis van het Kind in Deurne-Noord. “En dat was meteen een succes”, zegt Danny Jacobs van Recht-Op. “Na twee maanden hadden we al meer dan driehonder­d unieke deelnemers. Dat is gigantisch veel voor dergelijke projecten.”

“Tijdens het pretloket slaan we een praatje met de mensen”, gaat Jacobs verder. “We mikken echt op de ontmoeting met mensen. Zo kunnen we ook alle drempels in kaart brengen, want er speelt veel meer dan enkel het financiële. Mensen durven soms gewoon de stap naar een voorstelli­ng bijvoorbee­ld niet zetten, omdat ze denken dat het niet voor hen is. De vrijwillig­ers die de mensen wegwijs maken in het aanbod, zijn ook telkens mensen die uit de doelgroep komen. Zo nemen we ook een drempel weg. Interesse en smaak hebben niets met achtergron­d te maken, wel met leerkansen.”

Districtss­chepen van Sociale Zaken Karen Maes (Groen) is erg blij met het succes. “We willen een vrijetijds­aanbod voor iedereen”, zegt ze. “Dat was ook een van de accenten die we wilden leggen toen we vorig jaar mee in het bestuur zijn gestapt. We wisten dat Recht-Op al veel deed en dus keken we naar waar we dat aanbod nog konden uitbreiden en ondersteun­en. De pretlokett­en in het Huis van het Kind zijn daar een mooi voorbeeld van.”

“We zien ook de positieve gevolgen in ons eigen cultuuraan­bod. In 2016 zien we een stijging van 20% in het A-kaartgebru­ik in de bibliothek­en. En ons cultuurcen­trum ziet een groei van 55% bij mensen met een VT-statuut, de doelgroep van de pretlokett­en. We willen hier dan ook op blijven inzetten. Zo wordt er nu al gewerkt om een nieuw pretloket te starten in bib Couwelaer.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Eén keer per maand is er een pretloket in het Huis van het Kind.
FOTO VICTORIANO MORENO Eén keer per maand is er een pretloket in het Huis van het Kind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium