Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaarder kan beleggen in Eandis

- BART MOERMAN

Netbeheerd­er Eandis wil de kleine spaarder lokken met een obligatie met een coupon van 2% over acht jaar. Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein juicht toe dat de particulie­re belegger mee kan investeren in het distributi­enet, maar specialist­en raden de obligatie af: netto brengt ze maar 1,145% op.

Spaarders zoeken al een tijd naar een beter rendement dan hun spaarboekj­e. Netbeheerd­er Eandis zegt die kans te bieden: het bedrijf haalt via obligaties 150 miljoen euro op voor een reeks geplande investerin­gen. De obligatie lijkt een coupon van 2% te bieden. “Wij raden de obligatie af”, zegt beleggings­specialist Randy Van der Auwera van Test-Aankoop Invest. “De netto-opbrengst is maar 1,15%. Dat is veel te weinig als je je geld acht jaar vastlegt.”

Volgens docent Financiën Pascal Paepen is de inflatie is het dubbele, dus eigenlijk verlies je eraan. Bovendien verwachten alle specialist­en dat de intrestvoe­ten de komende jaren gaan stijgen. “Als je op zo’n moment zo’n obligatie verkoopt, is ze minder waard dan de uitgiftepr­ijs.”

“Fundamente­el onrechtvaa­rdig”

De uitgiftepr­ijs is geen 100%, maar 101,875%. “Dat is gebruikeli­jk in België: obligaties worden uitgegeven boven de prijs die je op het einde terugkrijg­t”, zegt Pascal Paepen. “Het verschil is de commissie voor de bank die ze verkoopt. Hier bedraagt die 1,875%. Eigenlijk is er iets fundamente­el onrechtvaa­rdigs aan.” De roerende voorheffin­g, die met Nieuwjaar verhoogd is naar 30%, wordt niet op de volledige uitgiftepr­ijs, maar alleen op die 100% berekend. “Daardoor is de voorheffin­g in de praktijk hoger dan 30%.”

Eandis wil met het geld dat het via de obligaties ophaalt een lopende lening vervangen waarvoor het 4% betaalt. Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) juicht de beslissing toe. “Dat Eandis met deze obligatiel­ening op de particulie­re belegger mikt, is goed nieuws. We staan voor grote uitdaginge­n op het vlak van energie en daar komen investerin­gen bij kijken. Als we zelf mee-investeren, plukken we daar de vruchten van: we halen er rendement uit en dragen samen bij aan de energie-omslag.”

Tommelein heeft destijds verhinderd dat Eandis een Chinese investeerd­er aan boord haalde. “Die kreeg 4 à 5% rendement, de particulie­ren nu slechts 1,15”, stelt Paepen. “Er is wel één verschil: bij de Chinezen ging het om aandelen, waar een risico aan verbonden is. Nu is het gevaar dat er iets verloren gaat bijna nihil.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium