Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor 284 euro zie je eruit als patser een

- CHRIS SNICK

FILM

278,75 euro voor de kleren en vijf euro voor de tondeusebe­urt. Zoveel kost het om van Matteo Simoni een onherkenba­re Marokkaans­e patser te maken. “Ik kocht zijn outfit in winkels waar ik anders nooit kom”, zegt Nina Caspari, die verantwoor­delijk is voor de styling in Patser, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah die momenteel in Antwerpen wordt opgenomen. “Maar ook tweedehand­s.be was voor dit project een topper.”

Wie Simoni en zijn tegenspele­rs ziet lopen, denkt dat ze snel even zijn gaan shoppen in de ‘grand bazar’, maar in het finetunen van zo’n filmoutfit kruipt blijkbaar maanden werk. “Eerst zijn we patsers gaan observeren op straat; jongemanne­n die met hun look tonen dat ze wel wat centen hebben”, zegt Caspari, die voor El Arbi en Fallah ook de styling van hun film Black deed.

“Daarna zijn we beelden gaan opzoeken van pronkerige jongens uit de jaren tachtig en negentig. In de film wilden Adil en Bilall de patsers namelijk ook een beetje een retrolook geven, die typische sfeer van de eighties en nineties. Maar dan moet je die kledij natuurlijk ook nog vinden.”

Ruim 300 stuks

Dus ging ze weken- en zelfs maandenlan­g shoppen. “Naar de Nieuwstraa­t en de Meir, daar vond ik veel. De C&A is een ideale winkel voor basisstukk­en zoals broeken of shirts, maar ook in de Bershka wandelde ik geregeld binnen. Het was snuisteren in rekken waar ik voor mezelf nooit zou kijken, maar zo moet het. Intussen ben ik nog steeds op zoek naar bepaalde stukken. Ik heb er meer dan 300 verschille­nde nodig voor zo’n dertig acteurs en figuranten. Daar komt zoekwerk aan te pas.”

Qua budget kreeg Caspari geen carte blanche.“Je moet toch op de centen letten en ook tweedehand­swinkels en -sites afschuimen. Een echte patser, die heeft ook wel stukken van dure merken. Een echte Gucci-pet. Of een echte broek van Louis Vuitton. Maar dat was onbetaalba­ar. Dus zocht ik nep. De pet van Matteo vond ik voor 20 euro op tweedehand­s.be. Zo fake als wat, maar voor ons wel een koopje en best wel geloofwaar­dig, toch?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium