Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fakkelthea­ter brandt van ambitie

- GUY VAN VLIET www.fakkelthea­ter.be

Meer voorstelli­ngen en bezoekers, een nieuwe ticketshop en een monument als Chris Lomme dat het nieuwe seizoen opent: het gaat prima met het Fakkelthea­ter. Een gevelrenov­atie zal het Antwerpse volkstheat­er ook zichtbaard­er maken in de oude binnenstad.

Het gonst al een tijdje van de bedrijvigh­eid in het Fakkelthea­ter. Dankzij een groeiend aantal voorstelli­ngen krijgt het stadstheat­er in de schaduw van het stadhuis steeds meer bezoekers over de vloer, maar er is ook een grondige renovatie aan de gang. “Met de steun van de stad Antwerpen investeren we in de opwaarderi­ng van de infrastruc­tuur, met onder meer een vernieuwde foyer en inkomhal”, aldus directeur Sam Verhoeven gisteren bij de voorstelli­ng van het nieuwe seizoen.

Nog dit jaar palmt het Fakkelthea­ter het aanpalende café ‘t Antwaerps Bierhuyske in. “Daardoor kunnen we de ticketshop in december na 25 jaar verhuizen van de Zwarte Zaal in de Reyndersst­raat naar de Rode Zaal in de Hoogstraat. Aansluiten­d begint de renovatie van de gevel van het theater. Tegen mei 2018 zijn al die werken afgerond. Een en ander versterkt de aanwezighe­id van het Fakkelthea­ter in het hart van de stad”, beseft Sam Verhoeven.

Nu de toekomst er zo mooi uitziet, zet Walter Groener met een gerust hart een stap terug als gedelegeer­d bestuurder van het Fakkelthea­ter. Hij stond liefst 62 jaar geleden mee aan de wieg van het theater. “Het is indertijd allemaal begonnen in een oude wasserij in de Mutsaertst­raat, een zaaltje van 56 man waar we veel last hadden met de stad en de brandweer. Daarna openden we het Meirtheate­r, en nog later zijn we hier in de oude stad terechtgek­omen”, vertelt Groener.

“Prachtig wat hier gerealisee­rd wordt, al helemaal omdat het nu wel in goede verstandho­uding met de stad gebeurt. Onze geschieden­is kende bewogen momenten, want naast de toenmalige moeilijkhe­den met de stad lagen we ook ooit in proces met Jean-Paul Sartre en wilde de bisschop ons tot twee keer toe in de ban slaan. Ik ben fier en dankbaar dat we zoveel goede mensen hadden bij het Fakkelthea­ter, het is dankzij hen dat we hier vandaag staan.”

Chris Lomme

Op artistiek vlak mag Chris Lomme het seizoen openen. Samen met Katelijne Verbeke en Simone Milsdochte­r speelt ze in Adele en

Helena, geschreven door Jean Kluger en Hans Kusters. De muziekprod­ucers die Will Tura, Stef Bos en Johan Verminnen groot maakten, schreven een voorstel- ling over hun moeders, die begin vorige eeuw allebei Oost-Europa ontvluchtt­en om in België een nieuwe thuis te vinden.

Voorts hebben veel voorstelli­ngen komend seizoen een uitgesprok­en Antwerps karakter. Deze zomer al zijn dat Café Beveren, rond het gelijknami­ge legendaris­che café, en Schipperss­traat, over de kinderjare­n van volkszange­r John Lundström. Azzek Nog Zou Trouwen, rond de muziek van de jarige Strangers, keert terug, net als Café Minerva, de musical over het populaire radiostati­on.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Sam Verhoeven neemt de fakkel over van Walter Groener: “We versterken de aanwezighe­id van het Fakkelthea­ter in het hart van de stad.”
FOTO PATRICK DE ROO Sam Verhoeven neemt de fakkel over van Walter Groener: “We versterken de aanwezighe­id van het Fakkelthea­ter in het hart van de stad.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium