Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fugees zijn het DNA van alles wat ik doe”

Wyclef Jean zondag solo in De Roma

- GUNTER JACOBS Wyclef Jean, op 11/06 in De Roma, Borgerhout. www.deroma.be, www.wyclef.com

WYCLEF JEAN

Rapperprod­ucer ‘‘Ik hou van de energie op jullie festivals. Ja, België lijkt me een geweldige muziekstad...’’

Wereldfaam vergaarde Wyclef Jean (47) midden jaren negentig aan de zijde van Lauryn Hill, als lid van Fugees. “Het moment dat Killing Me Softly de hitlijsten aanvoerde, heeft alles voor mij veranderd”, zegt de rapperprod­ucer die zondag in De Roma in Borgerhout concerteer­t. Wyclef Jean heeft sinds zijn successen met Fugees een rijkgescha­keerd parcours afgelegd. De Amerikaans-Haïtiaanse rapper-producer had de voorbije twee decennia de hand in miljoenenh­its van Mary J. Blige, Shakira en Santana en scoorde solo met Sweetest Girl (Dolla Bill). Momenteel vertoeft Wyclef Jean in Europa voor een beperkt aantal concerten.

“Op Midem (muziekbeur­s in het Franse Cannes, red.) was ik deze week uitgenodig­d als gastspreke­r en als jurylid voor een wedstrijd met jong talent. Met de concerten promoot ik mijn nieuw album. Dat verschijnt in het najaar, maar fans kunnen het al vanaf 23 juni voorbestel­len. Op Carnival III (een verwijzing naar Wyclefs solodebuut ‘The Carnival’ uit 1997, red.), voer ik zelf ook een boel opkomende talenten op.”

Wanneer Wyclef verneemt dat hij zondag in België wordt verwacht, maakt hij meteen de associatie met Jacques Brel. “Op mijn jongste EP J’ouvert cover ik zijn Ne Me Quitte Pas. Velen denken dat ik dat nummer dankzij de versie van Nina Simone ken. Fout! Als kind hoorde ik mijn moeder de hele tijd Brel zingen. Voorts heb ik met en zonder Fugees meermaals in België gespeeld. Ik hou van de energie op jullie festivals. Ja, België lijkt me een geweldige muziekstad...”

Zijn geografisc­he kennis mag hem dan in de steek laten, de weg naar de hitlijsten kent Wyclef Jean wel, sinds hij in 1996 Killing Me Softly en Ready or Not wereldwijd naar de top zag schieten. “Of ik me nog herken in wie ik toen was? Tuurlijk, ik zal altijd een Fugee blijven. Zonder die groep had ik nooit Maria Maria voor Santana geschreven, of 911 voor Mary J. Blige en Hips Don’t Lie voor Shakira. Fugees vormen het DNA van alles wat ik als producer en songschrij­ver doe.”

Troebele verstandho­uding

Twintig jaar na de split van dat trio wordt Wyclef Jean nog zowat dagelijks gevraagd of en wanneer er een Fugees-reünie komt. Die wordt mogelijk verhinderd door de troebele verstandho­uding met zangeres Lauryn Hill, iets waarover hij zich niet wil uitlaten. De voorbije jaren heeft Wyclef Jean met uiteenlope­nde andere wereldster­ren samengewer­kt, tot Bono en Avicii toe.

“De collaborat­ie die mij het meest dierbaar is, blijft die met Whitney Houston. Met haar in een studio vertoeven, was memorabel”, klinkt het uit de mond van de man die tien jaar geleden in zijn geboortela­nd tot goodwill ambassador werd benoemd omdat hij de armoede van Haïti internatio­naal onder de aandacht had gebracht.

Herinner ook hoe Wyclef Jean in 2010 na de aardbeving in Haïti een liefdadigh­eidsactie opzette, iets wat hem inspireerd­e tot een gooi naar het presidents­chap. Zijn kandidatuu­r werd geweigerd, onder meer omdat de artiest ondertusse­n in de VS woont. “Op welke verwezenli­jking ik het meest trots ben? Op mijn dochter”, reageert hij. “Zij is nu twaalf en evenveel in muziek als in liefdadigh­eid geïnteress­eerd. Van mij hoeft ze geen zangeres te worden. Het is een slimme meid. Soms denk ik zelfs dat ze een goeie advocate zou kunnen worden.”

Zelf blijft Wyclef Jean doen wat hem het meest ligt. Als gevorderde veertiger hoort hij in de actuele hitlijsten best vaak dingen die hem bevallen. “Er wordt nog altijd meer goede muziek gemaakt dan de radio’s kunnen spelen. Daar wil ik graag zelf nog wat aan toevoegen. Met mijn nieuwe plaat heb ik mezelf heruitgevo­nden. Check maar op Spotify; daar is het nieuwe nummer Hendrix al miljoenen keren beluisterd. Door een nieuwe generatie, hé. Niet door mensen die zitten te wachten op een Fugees-reünie. Ik zal nog wel eens achteromki­jken, maar nu even niet. Niets zo zielig als een nineties-act die tracht te imiteren wat momenteel hot is.”

Over zijn plaats op het huidige muziektone­el maakt hij zich weinig zorgen. “Als de jonge rapper Young Thug een hit kan scoren met een nummer dat hij Wyclef Jean doopt, weet ik dat ik een jonge generatie inspireer. Goeie muziek overstijgt leeftijden. Als ik al met iemand moet wedijveren, dan is het met de allergroot­sten, zoals The Beatles, Bob Marley en Bob Dylan. In die traditie wil ik passen.”

 ?? FOTO KATIE PIPER/
KARL FERGUSON ?? Wyclef Jean: “Niets zo zielig als een ninetiesac­t die tracht te imiteren wat momenteel hot is.”
FOTO KATIE PIPER/ KARL FERGUSON Wyclef Jean: “Niets zo zielig als een ninetiesac­t die tracht te imiteren wat momenteel hot is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium