Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De bezetting van Palestina is een annexatie geworden”

- KASPER GOETHALS

In 1967 veroverde Israël in zes dagen de Sinaï op Egypte, de Golanhoogv­lakte op Syrië en de Palestijns­e Westoever op Jordanië. Na vijftig jaar is de Westoever nog steeds bezet gebied. Ngokoepel 11.11.11 spreekt voortaan van een annexatie.

“Je kan aan de zwarte tonnen op de daken zien waar de Palestijne­n wonen”, zegt Jeff Halper met een cynisch lachje. Hij staat op een van de zeven heuvels van Jeruzalem en wijst naar beneden, naar Oost-Jeruzalem. “De tonnen dienen om water op te slaan voor wanneer Israël de kraan dichtdraai­t. De met tralies ommuurde gebouwen zonder tonnen zijn van Joodse kolonisten. Die hebben zelden last van een watertekor­t.”

Halper is een Amerikaans-Israëlisch­e jood, hij is de voorzitter van Israelis Against Housing Demolition­s, een organisati­e die in 2006 werd genomineer­d voor de Nobelprijs voor de Vrede. Met zijn organisati­e leidt hij groepen rond in het door Israël geannexeer­de Oost-Jeruzalem en geeft hij uitleg over wat hij de ‘architectu­ur van bezetting’ noemt.

Comfortzon­e

Tijdens zijn verhaal wijst Halper voortduren­d op de kleine details. Als zijn bus een zes meter hoge betonnen muur voorbijrij­dt, neemt hij de microfoon. “Let op hoe modern deze weg is”, doceert hij. “Dit is een snelweg waar de Palestijne­n niet op mogen rijden. Hij verbindt Jeruzalem met nederzetti­ngen in de Westoever. Joodse kolonisten blijven in hun comfortzon­e en rijden naar hun huis diep in de Palestijns­e gebieden.” De groep stapt uit in een paradijsel­ijk park- je op een heuvel, twintig kilometer van de muur. De vogels fluiten, de fonteintje­s klateren vredig. “Je zou niet zeggen dat dit een illegale nederzetti­ng is in een van de oudste conflictge­bieden van het MiddenOost­en”, grapt Halper.

Vruchteloz­e vredesonde­rhandeling­en

De nederzetti­ngen zijn illegaal volgens het internatio­naal recht. In november 1967, vijf maanden nadat Israël de Westoever en Oost-Jeruzalem veroverde op Jordanië, keurde de VN-Veiligheid­sraad ‘Resolutie 242’ goed. Israël werd daarin opgeroepen om zijn troepen “terug te trekken uit gebieden die bezet werden tijdens het jongste conflict”. Vijftig jaar – en talloze vruchteloz­e vredesonde­rhandeling­en – later, wonen er meer dan 600.000 Joodse kolonisten in bezet gebied. Gisteren raakte bekend dat Israël nog eens 1.500 nieuwe woningen plant voor kolonisten, terwijl 94% van de Palestijns­e bouwvergun­ningen wordt afgewezen. De Palestijns­e gebieden zijn gekrompen tot stipjes op de kaart.

“We zouden vandaag over een annexatie moeten spreken”, zegt Willem Staes van 11.11.11. “Een bezetting is tijdelijk. Na vijftig jaar kan je de aanwezighe­id van Israël in de Westelijke Jordaanoev­er moeilijk tijdelijk noemen”, zegt hij. Staes hoopt dat het woord annexatie extra juridische druk zet op Europa om het beleid van Israël te bestraffen. “We pleiten voor een boycot van producten die in bezette gebieden worden gemaakt. We willen dat het debat over de economisch­e gevolgen van een illegale annexatie ook in Israël op gang komt. Daarnaast vraagt 11.11.11 de opzegging van het Associatie­akkoord met Israël.”

Krim

“De Europese Unie en haar lidstaten zijn

JEFF HALPER

Voorzitter Israelis Against Housing Demolition­s “Joodse kolonisten rijden via deze snelweg door de Westoever naar hun huis diep in de Palestijns­e gebieden. Palestijne­n mogen er niet op.”

de grootste donoren van Israël met 1 miljard euro per jaar. Daarmee belonen we het Israëlisch beleid dat de controle over grondwater overneemt, de bewegingsv­rijheid van miljoenen Palestijne­n beperkt en tienduizen­den huizen vernielt”, aldus Staes. “Als je kijkt hoe Europa omgaat met de annexatie van de Krim in Oekraïne, dan zie je een beleid van twee maten en twee gewichten.”

11.11.11 hoopt dat de sancties een aanzet kunnen zijn voor echte vredesonde­rhandeling­en. De ngo vraagt geen verbod op handel met Israël, alleen op producten die in de nederzetti­ngen gemaakt worden. Halper vindt dat niet ver genoeg gaan. “We hebben een volledige boycot nodig”. Hij gelooft niet meer in een tweestaten­oplossing. “We moeten met een boycot ijveren voor één staat. Dan pas kunnen we de strijd voor gelijke rechten echt voeren.”

 ??  ??
 ?? FOTO FRANK OSTYN ?? De snelweg tussen Jeruzalem en Hebron is verboden voor Palestijne­n. Toch loopt hij doorheen de Westoever.
FOTO FRANK OSTYN De snelweg tussen Jeruzalem en Hebron is verboden voor Palestijne­n. Toch loopt hij doorheen de Westoever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium