Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IT’S SHOWTIME, maar nog niet voor iedereen

Nieuwe fictiereek­s van Bart De Pauw eerst op Telenet omdatze anders onbetaalba­ar is

- TOM DE LEUR

Bijna tweeënhalf jaar na De Biker Boys gaat vanavond de nieuwe fictiereek­s van Bart De Pauw van start. Maar voorlopig kunnen alleen Telenetkla­nten genieten van It’s Showtime. Pas in januari 2018 volgt de rest van Vlaanderen op Eén. Zo’n ‘tweetrapsr­aketlancer­ing’ wordt stilaan vaste prik voor Vlaamse fictiereek­sen, die het geld van de telecomgig­anten goed kunnen gebruiken.

In 2011 was het opmerkelij­k televisien­ieuws: Quiz Me Quick, de fictiereek­s van Bart De Pauw over vijf mannen die door een speling van het lot een quizploeg vormen, zou in april 2012 in première gaan op een betaalzend­er en pas zes maanden later op de openbare omroep. Bart De Pauw had met zijn productieh­uis Koeken Troef! een deal gesloten met de VRT en met Telenet, dat geld op tafel legde om Quiz Me Quick als eerste aan te bieden via Prime, dat toen 220.000 abonnees had. De Pauw had de mosterd in Amerika gehaald, waar series vaker op die manier in de markt worden gezet.

Sindsdien heeft telecomgig­ant Telenet nog meer Vlaamse fictiereek­sen in première geserveerd via Play en Play More: in 2015 Amigo’s, dat in 2016 op VTM te zien was, in 2016 Chaussée d’Amour, dat begin dit jaar ook op Vier werd uitgezonde­n, en in 2017 het derde seizoen van Crimi Clowns en ook Gent West, dat in het voorjaar van 2018 op Vier verwacht wordt.

Hoeveel Telenet-klanten er naar al die Vlaamse fictiereek­sen hebben gekeken, wil Telenet niet kwijt. Chaussée d’Amour, een serie die zich afspeelde achter de vitrines van prostituee­s, was sowieso de populairst­e reeks, gevolgd door Gent West, Amigo’s en Crimi Clowns. Van alle reeksen die één seizoen telden, ook de buitenland­se, was Chaussée d’Amour zelfs de topper. De eerste twee weken werd de reeks bijna een half miljoen keer opgevraagd. Dat betekent niet dat er een half miljoen mensen via Telenet keken: een ‘ opgevraagd­e’ aflevering betekent niet noodzakeli­jk ‘uitgekeken’.

Volgens de laatste cijfers, die van midden april dateren, hebben bijna 230.000 klanten van Telenet de eerste aflevering van Chausée d’Amour bekeken. Zeventig procent bekeek ook aflevering twee, “meer dan vijftig procent” bekeek het hele seizoen. Volgens Isabelle Geeraerts van Telenet is dat afkalven van het aantal kijkers normaal: “We zien dat ook bij buitenland­se series. Mensen verliezen hun interesse, hebben geen tijd.

Daar staat tegenover dat het ‘bingewatch­en’ (het bekijken van een hele reeks in korte tijd, red.) nog toeneemt. Van de klanten die beginnen kijken, kijkt vaak de helft de reeks in zo’n twee weken uit.” Op Vier ging Chaussée d’Amour met 550.655 kijkers van start, de laatste aflevering dook onder de 300.000 kijkers. Wat de première van It’s Showtime via Play en Play More van Telenet voor Bart De Pauws nieuwe reeks kan betekenen, is moeilijk meetbaar. Op 31 maart telde Telenet 361.600 abonnees met een Play en Play More-pakket voor series en films. Met een gemiddelde van 2,3 gezinslede­n is dat potentieel 831.680 kijkers.

Volgens Isabelle Geeraerts is het cruciaal dat Telenet een reeks als It’s Showtime kan aanbieden: “Je wil je klanten waar voor hun geld geven. Met Vlaamse fictie doe je dat, want dat heeft de Vlaming het liefst. Onze première kannibalis­eert de uitzending op de openbare omroep niet: Telenetkla­nten die de reeks goed vinden, vertellen dat voort. Op die manier ontstaat er ‘buzz’ rond een reeks, er wordt over gesproken.”

ISABELLE GEERAERTS

Telenet ‘‘Onze première kannibalis­eert de uitzending op de openbare omroep niet: Telenetkla­nten die de reeks goed vinden, vertellen dat voort.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? nu op Telenet, in januari 2018 op Eén.
It’s Showtime:
FOTO PHOTO NEWS nu op Telenet, in januari 2018 op Eén. It’s Showtime:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium