Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gekapte bomen krijgen tweede leven als meubilair

Bomen mogen er vaak aan geloven als ze in de weg staan van mobiliteit. En dat durft weleens voor wrevel zorgen. Herinner u het Ferrarisbo­s in Wilrijk, dat werd bezet door actievoerd­ers die de bomen wilden redden. Of buurtbewon­ers die zicht vastketend­en aa

- ANDREAS ROTTY SAM PONETTE Ontwerper

Een kruk, tafel of bijenhotel uit hout van een plataan die al decennia aan de Leien staat. Ontwerper Sam Ponette vond partners om de bomen een tweede leven te geven. “Ik zou liever hebben dat ze helemaal niet verdwijnen, maar wil tonen dat je er iets mee kan doen.”

“We recuperere­n bijna honderd bomen”, zegt Ponette. “Dat is bijna een derde van het totaal dat gekapt wordt tussen de Rooseveltp­laats en de Tunnelplaa­ts.”

Ponette is een ontwerper die bijvoorbee­ld speelgoeda­utootjes maakt van houtafval uit de haven. Met zijn organisati­e Stadshout Antwerpen ziet hij het nu dus groter. Hij verscheen al eerder in deze krant met zijn plan, maar toen was de missie vooral om partners te vinden. Die heeft hij nu gevonden in houtbewerk­ingsbedrij­f Bosq in Mechelen en de houtzageri­j van Natuurpunt in Ekeren. Gelukkig maar, want niet iedereen snapte wat hij met dat hout zou aanvangen. “Mijn buren kwamen ongerust vragen of ik alle bomen van de Leien in mijn tuin zou verzagen.”

Het is de bedoeling de producten terug naar Antwerpen te brengen om ze te verkopen als een soort erfgoed. Een tafel of een kruk van echt Antwerps hout dat decennia langs de Leien stond, moet bij de mensen een nostalgisc­h gevoel opwekken. Zo mogelijk komt zelfs het huisnummer van het huis waar de boom voor stond op het afgewerkte meubilair.

CO2bom( m)en

“Voor alle duidelijkh­eid: het gaat mij zeker niet om opportunis­tisch enkele bomen te kopen en er meubels van te verkopen. Ik zou liever hebben dat ze hele- maal niet verdwijnen.”

Zonder dit plan zouden er houtpellet­s van de bomen worden gemaakt, zegt hij. “Ik wil er vooral een signaal mee geven: Moet het altijd de goedkoopst­e oplossing zijn? Die bovendien slecht is voor het milieu? Je kan er veel meer mee doen. Als je een boom verbrandt, komt al de CO2 vrij die in zijn stronk en takken zit. De platanen stonden aan de Leien. Ik moet er geen tekening bij maken hoeveel CO2 daar dus in zat.”

Kromme bomen vangen bot

De kap van de bomen aan de Leien is ondertusse­n al vergevorde­rd. Ponette kon op voorhand bekijken welke bomen hij zou kiezen. “Ik zou graag alle platanen gered hebben, maar dat is praktisch niet mogelijk. Twee maanden geleden hebben we alle bomen opgemeten en hebben we een databank aangemaakt. De kromme bomen konden we niet gebruiken. En dat zijn er heel wat, omdat ze groeien tussen hoge gebouwen krijgen ze niet altijd zon. De kromme bomen springen kapot wanneer we ze te drogen leggen.”

De grote wilde kastanjes aan de Charlottal­ei worden ook neergehaal­d voor wegenwerke­n. Kon hij die ook niet gebruiken? “Tamme kastanjes zijn goed hout, maar wilde kastanjes niet. Bovendien tonen die bomen tekenen van verrotting.”

Nog een reden waarom hij de meeste bomen moest laten staan, is dat het geen ondernemin­g zonder risico is. “Het is een gok, want wie weet deugt de kwaliteit van het hout niet.”

Gelukkig vond hij partners die het risico wilden nemen. “Nu hebben we de kans om iedereen te laten zien dat het mogelijk is om bomen uit werkzaamhe­den te recuperere­n. Er zullen nog mensen ons initiatief volgen.”

‘‘Het is een gok, want wie weet deugt de kwaliteit van het hout niet.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Sam Ponette: “Ik wil vooral een signaal geven.”
FOTO WIM HENDRIX Sam Ponette: “Ik wil vooral een signaal geven.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium