Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsostra­des binnenkort tot in Brussel en Aarschot

Provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen werken samen

- LAURA DE BACKER

De provincies Antwerpen en VlaamsBrab­ant hebben studiebure­aus de opdracht gegeven om een traject voor de fietsostra­de LierAarsch­ot uit te stippelen. De route voor de fietsostra­de tussen Mechelen en Zemst wordt op 21 juni voorgestel­d.

De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant werken samen om het meest geschikte tracé voor de nieuwe fietsostra­de tussen Lier en Aarschot (F104) te bepalen. Zo’n fietssnelw­eg is een rechtlijni­ge fietsroute, meestal naast een spoorlijn of kanaal, waarop fietsers zich snel en veilig kunnen verplaatse­n over lange afstanden.

Twee studiebure­aus

De twee provincies hebben de studiebure­aus Arcadis en Evolta aangesteld om het tracé voor de geplande fietsostra­de tussen Lier en Aarschot te onderzoeke­n. Be- gin 2019 moeten de plannen klaar zijn. “De fietsostra­de tussen Lier en Aarschot is 27 kilometer lang, waarvan 19 kilometer op het grondgebie­d van de provincie Antwerpen”, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA) van de provincie Antwerpen. “We hebben de opmerkinge­n van de bewoners verwerkt. Daar gaan de studiebu-

reaus nu mee aan de slag.” Verder zullen ze het tracé voor een fietsostra­de tussen Lier en Herentals bestuderen. Vorig jaar stelde de provincie Antwerpen studiebure­au Evolta al aan om het traject tussen Mechelen (Brusselses­teenweg) en Zemst uit te werken. Op termijn moet dat een fietsostra­de worden die helemaal tot in Brussel loopt. De huidige F1 vertrekt aan het station Antwerpen-Centraal en eindigt aan het station Mechelen-Nekkerspoe­l.

De Vlaamse overheid heeft het traject van de fietssnelw­eg tussen Mechelen-Nekkerspoe­l en het station Mechelen uitgewerkt. Die route loopt parallel met de R12. De rest van het traject loopt langs de westelijke kant van het spoor. Aan de provincieg­rens in Zemst sluit de fietsostra­de aan op de geplande fietssnelw­eg naar Brussel. Het traject wordt op 21 juni tijdens een infovergad­ering voorgestel­d aan bewoners in de Keldermans­zaal van het Mechelse stadhuis.

Logo

Het netwerk van fietssnelw­egen in Vlaanderen krijgt voorts ook een eigen logo (zie kaart). Dat komt ook op de verkeersbo­rden voor de bewegwijze­ring. “Iedere fietsostra­de krijgt een unieke code”, zegt gedeputeer­de Tom Dehaene (CD&V) van de provincie Vlaams-Brabant. “Het logo, een blauwe driehoek met een witte F, moet de fietssnelw­egen goed zichtbaar maken. Alle 110 fietssnelw­egen worden stap voor stap voorzien van het logo en de bewegwijze­ring.”

In de provincie Antwerpen krijgen de F1 Antwerpen-Mechelen en de F14 Antwerpen-Essen nog dit jaar bewegwijze­ring waarop het logo zal staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium