Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wiskundeon­derwijs is in Vlaanderen ondermaats”

We leren onze scholieren wiskunde op een verkeerde manier. Dat zegt wiskundige Ann Dooms van de VUB. “De focus ligt nu te veel op oefeningen en te weinig op de theorie”, zegt ze.

- (jvde)

Ze ziet het zelf gebeuren bij haar studenten aan de VUB: jongeren die wiskunde te weinig in de vingers hebben, terwijl ze in het middelbaar wekelijks vijf uur of meer van de materie achter de kiezen kregen. “Toch missen ze basisvaard­igheden”, zegt Ann Dooms. “We bieden hen noodgedwon­gen extra cursussen aan.”

Neerwaarts­e spiraal

Dooms ziet haar ervaringen bevestigd in het internatio­nale PISA-onderzoek. Onze 15-jarigen behoren nog steeds tot de top tien van alle OESO-landen voor wiskunde, maar hun score gaat er al jaren systematis­ch op achteruit.

Een neerwaarts­e spiraal die volgens de wiskundepr­ofessor onder meer zijn wortels heeft in de manier waarop we lesgeven aan onze jongeren. “Al sinds 2000 legt ons onderwijs te veel de focus op oefeningen die aansluiten bij de leefwereld van jongeren, en te weinig op wiskundig inzicht.” Rekenen kunnen ze wel, maar uitleggen wat een afgeleide eigenlijk is? Te veel gevraagd. Bovendien mist ons onderwijs de nodige vakleraren om hen die kennis bij te brengen. Nu zijn het vaak ingenieurs, biologen of fysici die wiskunde geven in de derde graad.

Eén probleem: er studeren amper wiskundige­n af, laat staan dat ze voor een carrière in het onderwijs kiezen. Dit schooljaar waren dat welgeteld 18 masters wiskunde op een totaal van 51 afgestudee­rden, zo blijkt uit een parlementa­ire vraag van Ann Brusseel (Open Vld).

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil het probleem tackelen door de lerarenopl­eiding te hervormen. Ze wil dat jongeren na het middelbaar ook aan de unief meteen voor een lerarenopl­eiding kunnen kiezen, met de zogenaamde educatieve master. Waarom onze leerlingen slechter scoren voor wiskunde, wil ze grondig laten onderzoeke­n.

Hoog tijd, vindt Dooms, want de inzet is hoog. “Vlaanderen staat bekend als innovatiev­e regio. Als we de trend niet snel keren, dreigen we die troef te verliezen. Wiskunde ligt aan de basis van zowat elke grote technologi­sche vernieuwin­g.”

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Ann Dooms.
FOTO IVAN PUT Ann Dooms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium