Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump in vieze papieren

Ex-baas E FBI James Comey legt vandaag bezwarende verklaring af in Senaatscom­missie

- PETER MIJLEMANS

De verklaring die de ontslagen FBI-directeur James Comey vandaag aflegt in de Amerikaans­e Senaatscom­missie is uitermate bezwarend voor president Trump. Comey bevestigt dat hij “bijzonder bezorgd” was over de vraag van de president om het onderzoek te staken naar Michael Flynn, de spin in het web van Russiagate. De verklaring werd gisteravon­d vrijgegeve­n, nadat Trump de naam van zijn nieuwe FBIbaas had bekendgema­akt.

In een uiterst gedetaille­erde reconstruc­tie van zijn contacten met de president, schetst de voormalige FBI-directeur een hallucinan­t beeld. Meer dan één keer blijkt de president tegenover de man die het onderzoek naar Russiagate moest leiden minstens geïnsinuee­rd te hebben dat hij het onderzoek naar Flynn en mogelijke andere contacten uit de Trump-en- tourage het best zou stopzetten als hij zijn job wilde houden.

Cruciaal is 14 februari. Trump zegt dan in een gesprek met Comey dat Flynn “een goede kerel is die slecht is behandeld”. Vijf dagen eerder was de veiligheid­sad- viseur ontslagen wegens contacten met de Russische ambassadeu­r ten tijde van de transitie. Flynn had het in dat gesprek ook over de sancties van Obama tegen Rusland, die met de komst van Trump wel zouden worden terug- gedraaid. Over de inhoud van het gesprek had Flynn gelogen tegen vicepresid­ent Pence en later tegen de FBI. In een eerste versie zou het enkel gegaan zijn om het uitwissele­n van kerstwense­n. De president hield daarop vol dat Flynn niets verkeerds had gezegd, maar dat hij ontslagen was wegens de leugen.

Dat gesprek onder vier ogen, opgetekend in de noties van Comey, lekte eerder al uit. Alleen bestreed het Witte Huis de interpreta­tie dat Trump Comey had gevraagd om het onderzoek stop te zetten. Maar in zijn nieuwe verklaring gebaseerd op zijn notities van vlak na het gesprek, laat de ex-FBI-baas er geen twijfel over bestaan dat net dat gebeurde. Hij voelde zich “bijzonder bezorgd” over de onafhankel­ijke werking van de FBI. De kwestie werd “intern besproken”, maar niet verder gemeld omdat het allemaal te gevoelig was, zegt Comey.

Hij herinnert zich ook dat Trump herhaaldel­ijk opmerkte dat “that thing”, het FBI-onderzoek dus, hem verhinderd­e om zijn job als president te kunnen doen. En dat hij uitdrukkel­ijk vroeg aan Comey om hem loyaal te zijn.

Wray wordt nieuwe FBIbaas

De hele verklaring van Comey leest als een reconstruc­tie van een aangekondi­gd ontslag. Waarin de directeur telkens in een privégespr­ek – tegen de geplogenhe­den in – wordt gevraagd kant te kiezen voor de president. En stilaan meer en meer onder druk wordt gezet om te doen wat hij niet kan en mag: een lopend onderzoek tegen voormalige en huidige stafleden van Trump stop te zetten.

Comey’s verklaring lekte gisteren al uit, enkele uren nadat Trump de naam van zijn nieuwe FBI-baas had bekendgema­akt: Christophe­r Wray (50), die tussen 2003 en 2005 onder George W. Bush op het Amerikaans­e ministerie van Justitie het onderzoek naar bedrijfsfr­aude leidde.

 ?? FOTO'S EPA ?? De ontslagen FBIdirecte­ur James Comey.
FOTO'S EPA De ontslagen FBIdirecte­ur James Comey.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium