Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“China kan een van de sterkste competitie­s ter wereld worden”

Roberto Martinez plant werkbezoek aan club Axel Witsel

- BART LAGAE FOTO AFP

Hij speelde in maart al tegen Griekenlan­d en in Rusland, maar morgen in Estland kunnen we pas zien wat drie maanden China met de voetballer Axel Witsel hebben gedaan. Bondscoach Roberto Martinez is enthousias­t en plant een werkbezoek in China. “De Super League is de snelst groeiende competitie ter wereld. Het zou me niet verbazen als straks nog Rode Duivels de stap zetten”, zegt Martinez.

Wie wil weten hoe het met Axel Witsel in China gaat, slaat best een praatje met Roberto Martinez. De bondscoach miste nog geen minuut van Witsels club Tianjin Quanjian in de Chinese Super League. Deze zomer reist hij met technisch directeur Chris Van Puyvelde zelf naar China om ook de trainingen onder leiding van coach Fabio Cannavaro te volgen. “Ik zie elke actie van Axel op het veld en we hebben rechtstree­ks contact met zijn fysiektrai­ner”, stelt de bondscoach. “Hij is een Spanjaard en stuurt ons alle data die we nodig hebben. In dat opzicht kunnen we de prestaties van Axel Witsel in China perfect inschatten. Maar we hebben zin om ook ter plaatse te gaan kijken. Axel is de belangrijk­ste speler van de club en de hele ploeg draait rond hem. Daarom wil ik zijn werkomgevi­ng zien.”

De reis naar Tianjin kan straks misschien een tournee langs verschille­nde steden worden, want verschille­nde Rode Duivels kunnen op belangstel­ling rekenen van Chinese clubs. Vorige week zei onder anderen Christian Benteke (Crystal Palace) dat hij een Chinees voorstel, als het er komt, zou bestuderen. Van Dries Mertens, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Mousa Dembélé is geweten dat ze al zo’n aanbieding uit het Oosten hebben gekregen. En volgens Quanjiantr­ainer Cannavaro werd Marouane Fellaini hem vorige winter aangeboden.

“Ik zou niet verbaasd zijn als er nog meer Belgische of Europese spelers naar China trekken”, zegt Martinez “De transferbe­dragen zijn gigantisch, want als je een speler wil halen uit een andere markt, moet je veel betalen om hem te overtuigen. Maar eenmaal de aandacht van die markt is getrokken, zullen de bedragen dalen. Dan stijgt de kwaliteit van de competitie en worden de spelers daardoor aangetrokk­en.”

Drie kilo lichter

Ondanks de maatregele­n van de Chinese overheid om de aankoop van dure buitenland­se spelers aan banden te leggen, gelooft Martinez dat de toekomst van het wereldvoet­bal in het Verre Oosten ligt.

“Je weet niet waar de Super League zal staan in drie of vier jaar. Maar afgaande op de manier waarop de Chinezen er nu in investeren – zowel financieel, als infrastruc­tureel, als in de opleiding van coaches en spelers – kan de competitie een van de sterkste ter wereld worden”, zegt de Spanjaard.

Axel Witsel bevestigt al het goede dat Martinez over zijn competitie vertelde. “Ik had twee keuzes. Ofwel in China op mijn gat gaan liggen en mijn centen verdienen. Ofwel blijven werken en trainen, met de nationale ploeg in het achterhoof­d. Ik denk dat ik meer met het tweede idee naar ginder ben gegaan.”

Witsel zit nu aan een vetpercent­age van 9%. “Bij Rusland zat ik nog aan 10,5 à 11%. Cannavaro ziet streng toe op het gewicht. Met de fysiektrai­ner werk ik extra na elke training. Dat werpt zijn vruchten af.”

En dus denkt Axel Witsel dat hij geruisloos zijn plaats in de ploeg zal innemen in Estland. “In China speel ik wat hoger, als een van twee nummers tien. Bij België voel ik me nummer zes, want dat is de laatste jaren altijd mijn positie geweest. Ik stel me geen vragen over mijn niveau, mijn kwaliteite­n heb ik niet verloren. Ik ben nog altijd dezelfde speler.”

Witsel in actie voor zijn club Tianjin Quanjian.

 ?? FOTO TO TOM GOYVAERTS ?? Bondscoach­ach RobRoberto Martinez.z.
FOTO TO TOM GOYVAERTS Bondscoach­ach RobRoberto Martinez.z.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium