Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Best vanaf eerste dag met nieuwe trainer

LUDO VANDEWALLE

-

Normaal gezien begint Antwerp maandag – amper drie dagen na de laatste wedstrijd van de Rode Duivels – als eerste eersteklas­ser opnieuw te trainen. Dat is het sein dat het seizoen 201718 in eerste klasse weer op gang wordt geschoten.

Het is nog nooit gebeurd dat drie van onze eersteklas­sers, en dan nog niet de minste, een week voor de aanvang van de eerste training nog niet weten wie die eerste training zal leiden. Standard kreeg een njet van Fransman Remi Garde, de Luikse club kan opnieuw beginnen. Bij Antwerp is grote baas Paul Gheysens nog bezig een nieuwe structuur uit te tekenen, met daarin wellicht een rol voor zijn zonen Simon en Michael. Maar op de Bosuil kan de late aanduiding van een trainer een gunstig voorteken zijn. In 1991 tekende Wal ter Meeuws pas op de dag van de eerste training zijn contract. Het was het begin van een mooie periode met bekerwinst en een Europese finale op Wembley.

Club Brugge heeft doorgaans zijn zaken snel en goed op een rijtje. Daarom is het verrassend dat de vicekampio­en nog altijd geen nieuwe coach kon voorstelle­n. Het sabbatjaar van Preud’homme was even voorspelba­ar als de misverstan­den in FC De Kampioenen, maar de juiste man op de juiste plaats hebben ze in Jan Breydel naar eigen zeggen nog altijd niet gevonden. Voor voorzitter Bart Verhaeghe is het zelfs nog geen uitgemaakt­e zaak dat er straks als de training wordt hervat al een nieuwe oefenmeest­er voor de groep staat. Al kan de schijnbare nonchalanc­e van Verhaeghe ook een manier zijn om de zenuwlijde­rs binnen de club en de nieuwsjage­rs van de pers op het verkeerde been te zetten. Zo kunnen de onderhande­lingen in alle rust worden gevoerd.

Sommige waarnemers minimalise­ren graag de invloed van een trainer op een elftal. Natuurlijk gaat het om de kwaliteit van de spelers, maar goede trainers halen er toch meer uit. Vandaar hun cruciale rol in de clubwerkin­g. Zo zou je maar eens een slechte trainer moeten hebben. Dan wordt nog duidelijke­r hoe belangrijk een trainer is. Je moet in het selectiepr­oces dus je tijd nemen. Toch kan hij best vanaf dag één voor de groep staan. Spelers zullen onder een nieuwe coach vanaf zijn verschijni­ng het volle pond willen geven op training. Indruk maken. Onder de T2 of in het geval van Club Brugge zelfs de T3 kan die drive veel minder zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium