Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘‘Ik heb thuis veel, heel veel geoefend. Onze jongste is 1 jaar en kan maar één woord zeggen: ijs.’’

Borgo Gelato opent 1 juli de deuren

- KOEN SPELTINCX

opent ijssalon in Borgerhout

In Borgerhout, bij het Krugerplei­n, opent op 1 juli een ijssalon: Borgo Gelato. “Ik heb nu al 40 smaken, maar ik blijf experiment­eren”, zegt Koen Speltincx.

Tot voor kort was Koen Speltincx uit Merksem nog verpleger, maar na een opleiding aan de Carpigiani Gelato University in Nederland en een stage in een Utrechts ijssalon, start hij in juli zijn eigen zaak in Borgerhout. En hoewel Koen nog relatief nieuw is in de wereld van de ijsbereidi­ng, haalde hij in februari de vijfde plaats op Gelato World Tour Belgium Challenge, het Belgische kampioensc­hap ijsbereide­n zeg maar.

“Ik was de enige deelnemer die geen eigen ijssalon had”, zegt Koen. “Maar ik heb veel ervaring opgedaan in Nederland en thuis veel, heel veel geoefend. Onze jongste is 1 jaar en kan maar één woord zeggen: ijs.”

“Het bereiden van ijs is echt een passie geworden”, gaat Koen verder. “En dat is eigenlijk gewoon gestart door het veel te eten in Italië. Ik stelde me ook de vraag waarom het ijs in Italië zoveel lekkerder was. Ik wilde het geheim weten en dus ben ik aan die opleiding begonnen. Er zijn heel wat verschille­n tussen gelato en roomijs. Gelato heeft een hoog percen- tage aan vers fruit. En dat is dus ook bij mijn ijs het geval. Het heeft ook een lager vet- en suikergeha­lte dan roomijs. Ik heb nu ongeveer veertig verschille­nde smaken. In mijn toonbank kan ik 18 tot 24 smaken tegelijk serveren. Welke dat zijn, is afhankelij­k van de seizoenen. Ik wil ook zoveel mogelijk biologisch en fair trade werken.”

Per hoorntje

Een ijsje betalen gebeurt niet per bol, maar per hoorntje. “Net zoals in Italië”, zegt Koen. “Er zijn hoorntjes en potjes voor 2, 3,5 en 4,5 euro. Het leuke is dat je ook met een klein hoorntje verschille­nde smaken kan kiezen.”

Op 1 juli opent Borgo Gelato in de Sint-Janstraat in Borgerhout, bij het Krugerplei­n. De naam spreekt voor zich, of toch niet helemaal. “Borgo is een verwijzing naar Borgerhout, maar in het Italiaans betekent het ‘een dorpje, aan de rand van de stad’. Erg toepasseli­jk dus.”

www.borgogelat­o.be

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Koen en dochter Marie tellen af naar 1 juli.
FOTO VICTORIANO MORENO Koen en dochter Marie tellen af naar 1 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium