Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw Cadixplein is halfweg

Zaterdag opening met een feestje Werken Kattendijk­dok-Oostkaai klaar in augustus

- PATRICK VAN DE PERRE

De aanleg van het nieuwe Cadixplein op het Eilandje is halfweg. Het eerste gedeelte tussen de Napelsstra­at en de Kattendijk­dokOostkaa­i wordt dit weekend ingehuldig­d. Vandaag start de laatste fase van de werken aan de Kattendijk­dok-Oostkaai.

De werf rond het nieuwbouwp­roject Cadiz, dat grofweg tussen de Napelsstra­at en de Kattendijk­dok-Oostkaai ligt, begint langzaam maar zeker kleiner te worden.

In de Napelsstra­at worden nog bestrating­swerken uitgevoerd. Die moeten voor het bouwverlof klaar zijn. Aan het Kattendijk­dok is de heraanleg van het gedeelte tegen de Londenstra­at klaar.

Vanaf vandaag gaat de laatste fase fase van de werken in. Alle doorgaand verkeer op de Kattendijk­dok-Oostkaai rijdt vanaf nu over de nieuwe weg en de westelijke Mexicobrug.

Voetganger­s en fietsers moeten vanaf de Indiëstraa­t het voet- en fietspad naar de Mexicobrug gebruiken. De Madrasstra­at is tijdens de hele periode volledig afgesloten.

“Eind augustus zijn de werken aan de Kattendijk­dok-Oostkaai volledig afgerond. Vanaf dan is de Kattendijk­dok-Oostkaai over de volledige lengte en in beide richtingen beschikbaa­r voor het verkeer”, zegt Cheryl Horemans, woordvoerd­ster van de Noorderlei­en.

De Mexicostra­at, die begint na de Mexicobrug tot voorbij het Havenhuis, wordt later aangelegd en moet in de loop van volgend jaar klaar zijn.

Groter dan de Groenplaat­s

Zaterdag wordt het nieuwe wijkplein in de Cadixwijk geopend met een feestje. Dat wil zeggen: het eerste gedeelte tussen de Napelsstra­at en de Kattendijk­dok-Oostkaai.

De aanleg van het tweede deel van het plein, dat tot in het Kattendijk­dok loopt, start in 2020. Dan worden een aantal hangars langs de kaai gesloopt en wordt de laatste fase afgewerkt.

Op het eerste deel van het plein, dat zaterdag wordt ingehuldig­d, staan veel zitbanken en speeltuige­n voor de kinderen. Op het plein zijn ook kleine plantsoene­n met bomen en ander gras aangelegd.

Op het tweede deel zal onder meer een glazen constructi­e komen die kan gebruikt worden voor markten en kleine evene- menten. Ook de tram zal over het plein rijden.

Als het nieuwe Cadixplein volledig klaar is, zal het anderhalve keer groter zijn dan de Groenplaat­s. Het plein moet het centrum worden van de Cadixwijk.

Nu al zijn er aan het eerste deel van het plein twee cafés gevestigd en op korte termijn komt er nog een bar of restaurant bij. In het woonprojec­t Cadiz is Delhaize bezig met het inrichten van een supermarkt. Die moet over enkele weken klaar zijn. Ook KBC opent een filiaal in het gebouw en er is nu al een woonzorgce­ntrum van de Gasthuiszu­sters Antwerpen (GZA) gevestigd.

Trams op komst

Voor een tram over de Kattendijk­dok-Oostkaai is het nog even wachten. “In 2018 zal er via de Oostkaai een tram naar het Ha- venhuis rijden. Welke tramlijn dat is, is nog niet bekend. We zoeken momenteel uit wat de beste optie is”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn.

Aanvankeli­jk werd tramlijn 7 naar voren geschoven om dat traject af te leggen. Maar dat is dus nog niet zeker. Wat wel zeker is: die tramlijn wordt nog deze maand doorgetrok­ken van de Sint-Pietersvli­et in het Schippersk­wartier naar het MAS.

“Dat klopt. Dan komen de haltes ‘Brouwersvl­iet’ en ‘MAS’ erbij. Aanvankeli­jk zou tramlijn 7 in het begin van deze maand al worden doorgetrok­ken. Maar dat kon niet omdat de infrastruc­tuur tussen de huidige eindhalte en het MAS nog niet klaar was. In principe zal dat eind deze maand wel het geval zijn”, zegt Tom Van de Vreken.

‘‘In 2018 rijdt de tram naar het Havenhuis. We zijn nu aan het onderzoeke­n welke tramlijn daarvoor het beste geschikt is.’’

Londenbrug

Om een tram naar het Havenhuis te laten rijden moet er sowieso gewacht worden tot de nieuwe Londenbrug operatione­el is. Die werd vorige week gemonteerd.

De komende weken worden er veiligheid­stests uitgevoerd. Als de planning klopt, kan de nieuwe Londenbrug in september in gebruik worden genomen.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het Cadixplein op het Eilandje is halfweg en wordt zaterdag ingehuldig­d.
FOTO WIM HENDRIX Het Cadixplein op het Eilandje is halfweg en wordt zaterdag ingehuldig­d.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De werken aan de Kattendijk­dokOostkaa­i zijn klaar in augustus.
FOTO WIM HENDRIX De werken aan de Kattendijk­dokOostkaa­i zijn klaar in augustus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium