Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roberto Martinez: “Slechte grasmat in Tallinn is echt zorgwekken­d”

Bondscoach Roberto Martinez op zijn hoede v oor het slechte veld, stilstaand­e fases en mentalitei­t van de Esten

- LUDO VANDEWALLE

Bondscoach Roberto Martinez prijst de tegenstand­er, deze keer Estland, zoals gebruikeli­jk de hemel in. De Duivels wonnen hun thuiswedst­rijd tegen de 98e op de FIFArankin­g in november met 81 en moeten morgen in Tallinn dus gewoon de drie punten pakken. Maar Martinez steekt een waarschuwe­nde vinger op.

b

De Duivels stappen vanochtend met een volledig fitte selectie het vliegtuig op richting Tallinn, de pittoreske hoofdstad van de Baltische staat Estland. Uiteindeli­jk ontbreken alleen Eden Hazard, Thomas Meunier en Mousa Dembélé. Andere landen op het einde van een lange competitie komen in deze WK-voorronde meer ge- havend aan de aftrap van de laatste wedstrijd van het seizoen. Niet slecht dus en genoeg reden voor een uitgelaten sfeer, zou je denken. Maar het is net dat vrijblijve­nde sfeertje dat Martinez wil tegengaan door de tegenstand­er tot mythische proporties op te blazen.

De bondscoach overdrijft natuurlijk. Maar het is ook begrijpeli­jk dat hij op deze manier zijn Duivels wil wakker houden. Na de vlotte 8-1 thuis tegen Estland en met de vakantie in zicht loert gemakzucht om de hoek. Nu kunnen we dus wel smalend doen over zijn uitvergrot­ing van de sterkte van Estland, als er morgenavon­d puntenverl­ies wordt geleden, is het kot ongetwijfe­ld te klein. En terecht. Dat risico wil Martinez dus niet lopen. Dus ga je gang, bondscoach.

“Estland is een ploeg die weet wat ze doet”, zegt hij. “De spelers hebben graag de bal en spelen die graag rond. Vasiljev is de centrale speler en ze zoeken altijd hem op om de bal te geven. Ze hebben veel snelheid op de flanken, met onder anderen Zenjov. Er sluimert in hun spel altijd de kans op een doelpunt. Ze zetten veel druk en willen de bal snel terug winnen. Tegen Kroatië wonnen ze eind maart met 3-0. Daar bewezen ze dat ze klaar zijn voor deze wedstrijd. Dat was een boost voor hen.”

81 relativere­n

Het was eind maart een Kroatië zonder Rakitic, Modric en Mandzukic. En met twee Estse goals in de slotfase, op een barslecht veld. Maar ga gerust verder, bondscoach. “Na de 8-1 in Brussel heeft de coach ( de Est Martin

Reim, red.) wat zaken aangepast en behaalden ze toch een gelijkspel op Cyprus. Ze spelen nu met drie achteraan en dan valt Mets mee terug. Het is een heel strijdvaar­dig team. We moeten opletten. De mentalitei­t van dat team is heel goed. Ze willen zo snel mogelijk naar de overkant en op stilstaand­e fases zijn ze ook heel sterk. Ze gaan voor de winst. 1-8 zal het niet worden, zeker weten.”

De bondscoach is nu pas echt op dreef en relativeer­de plots de grote Belgische overwinnin­g in de eerste wedstrijd. “Op het uur stond het in Brussel nog maar 3-1. Daarna scoorden we drie keer in vijf minuten en in de slotfase nog twee keer. We scoorden uit elke kans dat we kregen. Het was ook een gevolg van het feit, zoals ik al zei, dat Estland altijd speelt om te winnen. Onze mentalitei­t zal worden getest.”

En het is nog niet gedaan. Martinez ziet in Tallinn nog een hindernis. “Het veld. Dat is slecht. Ze doen er alles aan om het nog in orde te krijgen, maar dat is toch weer afwachten. De laatste foto’s die we zagen, onder andere van na de wedstrijd tegen Kroatië, waren echt zorgwekken­d. Een terrein vol oneffenhed­en. Het gaat zelfs zo ver dat we in de laatste training in het stadion niet voor één van de doelen gaan trainen om het niet nog erger te maken. Dat is zo afgesproke­n.”

Drie opties

Genoeg over het opblazen van de tegenstand­er. Wat het eigen team betreft, houdt de bondscoach nog enkele opties open. “Ik heb drie opties en ik beslis morgen na de laatste training. Ik verwacht dat de concentrat­ie er is en ze moeten overtuigd zijn dat we de drie punten pakken.”

Wat zijn die drie opties dan? Eentje met een spitsenduo Lukaku - Batshuayi. Eentje in de gebruikeli­jke 3-4-3 met Lukaku op de flanken, gesteund Mertens en nog een speler - Mirallas of De Bruyne? - aan de andere kant. De laatste variant is dat Fellaini aan de aftrap komt.

Martinez: “We kunnen met de ene optie beginnen en met de andere eindigen, maar ik wil dat jullie niet te veel naar het systeem kijken. We willen dynamisch spelen en sterk zijn in de duels. We willen ook meer rust aan de bal dan tegen Tsjechië. Dit is de laatste wedstrijd. Het is heel belangrijk.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium