Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Novak Djokovic overklast door Oostenrijk­er Dominic Thiem

Uittredend laureaat Novak Djokovic uitgeschak­eld door jonge Dominic Thiem

-

Novak Djokovic zal zichzelf niet opvolgen op de erelijst van Roland Garros. De Serviër (30) werd gisteren in de kwartfinal­es zonder pardon opzijgezet door de zeven jaar jongere Oostenrijk­er Dominic Thiem. “Ik ben niet op mijn best, verre van zelfs”, besefte hij.

Met een veelzeggen­d tuitmondje en een duim omhoog legde uittredend laureaat Novak Djokovic zich gisteren neer bij de demonstrat­ie van Dominic Thiem. Eén set deed de oude meester mee, versierde hij zelfs twee setballen. Daarna was het vooral bewonderen­d toekijken hoe de jonge Oostenrijk­er hem totaal overklaste. Terwijl zijn opponent compleet in elkaar klapte, maakte die het uit met zeven punten op rij. “Hij had nog geen set verloren in het tornooi. Nog altijd niet”, sputterde Djokovic met enige zelfspot.

De Serviër moest het op Court Lenglen stellen zonder zijn gelegenhei­dscoach Andre Agassi, die maar een paar dagen in Parijs kon blijven. “We werkten nog maar zeven dagen samen, moeten elkaar nog beter leren kennen. Zet Andre nu dus niet in het middelpunt.”

“Dat ik vooral in de derde set zo slecht speelde, ligt helemaal aan mij. Wat er dan scheelt? Regelmaat, vooral dat. Ik speel een paar sterke wedstrijde­n na mekaar, en dan volgt er zo eentje als vandaag. Het komt en gaat.”

“Uiteraard is dat teleurstel­lend, want ik weet hoe ik kan spelen en hoe ik de voorbije dagen bijwijlen speelde”, aldus Djokovic. “Zoals altijd verwachtte ik heel veel van mezelf, maar het is gewoon zo dat ik momenteel niet op mijn best ben. Ik kom zelfs niet in de buurt, dat weet ik. Misschien krijgen we een andere match als ik de eerste set win, maar uiteindeli­jk kan ik alleen toegeven dat Dominic absoluut de beste was.”

Djokovic had gisteren voor de zevende keer op rij de halve finales kunnen halen in Parijs, zijn 32e in de grand slam. Zijn 234e matchwinst op dat niveau. Niet dus. Maandag verdwijnt hij zelfs voor het eerst sinds juli 2011 uit de top twee van de wereldrank­ing - verdrongen door Rafael Nadal.

‘New kid on the block’

“Het zou wel eens een heel speciaal tornooi kunnen worden”, opperde David Goffin vooraf over deze Roland Garros. Onze landgenoot, in de derde ronde ongelukkig eruit door een kwalijke schui- ver, doelde in de eerste plaats op de nieuwe generatie die de troon zou bestormen. Zverev, Kyrgios, Pouille, Thiem en co. Hij zou er zichzelf wel ergens tussen schuiven. Tot gisteren liet de ‘oude garde’ zich niet zomaar aan de kant schuiven. Terwijl de jongeren één na één voor de bijl gingen. Van de new kids on the block bleef uiteindeli­jk alleen Thiem overeind. Toegegeven: met stip. “Die eerste set had ik makkelijk kunnen verliezen”, bleef hij bescheiden. “Daar lag de sleutel van de wedstrijd. Het is begrijpeli­jk dat Novak het daarna mentaal wat moeilijk kreeg en het voor mij gemakkelij­ker werd.”

Ook vorig jaar haalde Thiem de halve finales op Roland Garros. Hij verloor toen van Djokovic. Vrijdag wacht hem Rafael Nadal, dé favoriet voor een tiende kroon in Parijs. “Moeilijker kan je het niet bedenken. Dit keer durfde ik niet nog eens een halve finale verwachten, maar ik ging er wel voor.”

Murray Wawrinka andere halve finale

Andy Murray en Stan Wawrinka spelen de andere halve finale bij de mannen. Terwijl de Zwitser nauwelijks moeite had met de Kroaat Marin Cilic (6-3, 6-3 en 6-1), moest de nummer één van de wereld vier sets voor lief nemen tegen de Japanner Kei Nishikori: 2-6, 6-1, 7-6 (7/0) en 6-1. “Het kan snel gaan als je een paar wedstrijde­n na mekaar wint”, besefte hij. “Het vertrouwen kan op korte tijd van de bodem naar de top, zoals dat voor mij het geval is in Parijs.”

PAUL DE KEYSER

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Dominic Thiem speelt voor het tweede jaar op rij de halve finale. Toch maar al even vermelden dat slechts één Oostenrijk­er er tot nog toe in slaagde een tornooi van de grand slam te winnen: Thomas Muster deed dat in 1995 op... Roland Garros.
FOTO EPA Dominic Thiem speelt voor het tweede jaar op rij de halve finale. Toch maar al even vermelden dat slechts één Oostenrijk­er er tot nog toe in slaagde een tornooi van de grand slam te winnen: Thomas Muster deed dat in 1995 op... Roland Garros.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium