Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Froome afgetroefd

Voormalige meesterkne­cht Richie Porte weer stukken beter dan drievoudig­e Tourwinnaa­r

- HUGO COOREVITS

Chris Froome is dé verliezer geworden van de eerste veldslag in het Critérium du Dauphiné. Tijdritwin­naar Richie Porte en Alejandro Valverde waren stukken beter. Zelfs Alberto Contador fietste sneller. En toch is het veel te vroeg om daar conclusies aan vast te hangen.

De drievoudig­e Tourwinnaa­r zat bijna een uur bij de antidoping­controle. Froome kreeg ruimschoot­s de tijd om de ontgoochel­ing te verwerken: slechts achtste op 37 seconden van Porte. Met een brede glimlach stapte hij uiteindeli­jk naar buiten om dan anderhalve minuut lang uitleg te verschaffe­n over zijn tijdritpre­statie, die in het verlengde lag van de Ronde van Romandië van april. Ook daar gaf hij ongeveer dezelfde tijd toe aan Porte. “Het is duidelijk dat ik me na deze Dauphiné nog wat op het tijdrijden moet toeleggen”, stelde Froome. “Ik weet nu perfect waar ik me op dat vlak bevind ten opzichte van de andere klassement­srenners. Zo zit de koers ineen. Ik moet nu offensief koersen. Ik heb geen andere keuze.”

Tiesj Benoot - die van zichzelf zegt dat hij allesbehal­ve een tijdrijder is - was verrast dat de één minuut later gestarte Froome hem niet voorbij zeilde. “Op dat eerste klimmetje naderde hij wel snel. Ik vreesde elk moment dat hij zou voorbijvli­egen. Maar nee, hij bleef hangen. Ik heb me verschille­nde keren afgevraagd waar Froome bleef.”

Ploegleide­r Nicolas Portal had het onmiddelli­jk na Froomes tijdrit over een tegenvalle­nd resultaat: “Toch een kleine opdoffer. Hij miste de juiste benen. Het maakt dat we het nu anders moeten aanpakken. We moeten aanvallen.”

Het gegeven dat hij opnieuw tijd toegaf op Porte, is misschien verontrust­end, maar feit blijft dat de Tour deze zomer in de bergen gespeeld zal worden. Daarbij komt nog dat ze bij Team Sky dit jaar voor een andere opbouw kozen. Froome zag vorig jaar dat hij ook de Vuelta kan winnen. Juist daarom werd voor een langzamere start gekozen. Het was ook opvallend dat heel Team Sky het slecht deed. De tweede van de ploeg, Peter Kennaugh, eindigde pas 45e. Michal Kwiatkowsk­i pakte zelfs 2’25”. Of ze hebben - Froome uitgezonde­rd - niet voluit gereden, of ze zijn niet hersteld van de drieweekse hoogtestag­e op de Teide, die al even dramatisch begon. Omdat ze niet gereservee­rd hadden in het hotel, moesten ze in allerijl een huisje huren. Het is alsof er wat zand in de anders zo profession­ele motor zit.

Of de 32-jarige Froome op dit tijdstip van het seizoen minder goed is dan andere jaren, weten we zondagavon­d. Misschien rijdt hij morgen op de steile Mont du Chat iedereen wel naar huis. Of pakt hij uit met een verrassing­saanval in een klim of afdaling. Ook Richie Porte weigerde nu al conclusies te trekken. “Froome zal vanavond niet blij zijn. Toch weet niemand beter dan hij hoe je een Tour moet voorbereid­en én winnen”, aldus Froomes voormalige meesterkne­cht. “Ik kijk liever naar mezelf. Ik had niet verwacht met zoveel voorsprong te winnen van wereldkamp­ioen Tony Martin en de rest. Het bewijs dat ik goed op dat onderdeel heb gewerkt. Al wordt deze Dauphiné én de Tour in de bergen gespeeld.”

Chris Froome (Team Sky) “Het is duidelijk dat ik me na deze Dauphiné nog wat op het tijdrijden moet toeleggen.”

 ??  ?? Afspraak in de bergen
Afspraak in de bergen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium