Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde voor Merckx, eerste voor Van Impe

Bpost lanceert collectie postzegels van Belgische Tourwinnaa­rs

-

De Belgische Tourwinnaa­rs, waaronder Eddy Merckx (71) en Lucien Van Impe (70), hebben voortaan hun eigen postzegel. De twee legendes gaven hun zegen in de postzegeld­rukkerij in Mechelen.

De Tour, die in 2019 naar Brussel

b komt, zorgt nu al voor beweging. Bpost brengt daarom met een postzegelc­ollectie hulde aan de tien Belgische tourwinnaa­rs, van Odiel Defraye in 1912, over Eddy Merckx, naar Lucien Van Impe, die in 1976 als laatste Belg de tour won. De speciale uitgave kreeg de titel ‘België kleurt geel’.

CEO Koen Van Gerven zegt dat enkele tienduizen­den exemplaren van de collectie worden gedrukt en de zegels dus niet alleen voer zijn voor verzamelaa­rs.

“Een postzegel blijft een mooi product en wordt gebruikt. De Tour is bovendien niet alleen een sportief hoogtepunt, het creëert ook verbondenh­eid en mooie herinnerin­gen.”

Wanneer een Belg de Tour wint, is dat natuurlijk bijzonder. “We hebbend de luxe tien landgenote­n als eindwinnaa­r te hebben. Vandaag ( gisteren, red.) brachten we de grootste en de meest recente Belgische tourwinnaa­r samen”, vertelt Van Gerven. “Merckx is een fenomeen, daar kunnen we niet onderuit. Maar ook Van Impe heeft mijn jeugd gekleurd.”

Van Impe is trots: “Ik had nooit gedacht dat iemand dat voor mij zou doen. Ik kreeg al veel respect. Zeker verleden jaar, tijdens de veertigste verjaardag van mijn eindoverwi­n- ning. Dit kom er nog eens bovenop. Het is alweer een bekroning van mijn carrière.” Over Merckx zegt hij: “Spijtig dat hij er was, want Eddy won alles. Maar wat ben ik trots dat ik met hem heb mogen koersen.”

Respect

Merckx, die inmiddels toe is aan zijn derde postzegel, toont evenveel respect voor zijn ex-collega: “Lucien is een groot kampioen. Het doet iets, ik ben fier op mijn generatie. En deze postzegel is toch speciaal, het verzamelt de Belgische winnaars.”

 ??  ??
 ?? FOTO EVB ?? FOTO PHOTO NEWS Eddy Merckx en Lucien Van Impe nemen de postzegelc­ollectie ‘België kleurt geel’ in ontvangst.
FOTO EVB FOTO PHOTO NEWS Eddy Merckx en Lucien Van Impe nemen de postzegelc­ollectie ‘België kleurt geel’ in ontvangst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium