Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protestpic­knick voor kastanjebo­men

-

De enorme kastanjes in de Charlottal­ei gaan neer voor de mobiliteit­swerken. Bewoners willen hun ‘groen dak’ niet verliezen en organisere­n een protestpic­knick.

b

“We moeten onze nek uitsteken voor de bomen”, vertelt Hiske Van den Wouwer. Ze is eigenares van kapperszaa­k The Pony Club op de Charlottal­ei. Samen met de organisati­e Antwerpen Leefbaar en enkele andere initiatief­nemers organiseer­t ze zondag een protestpic­knick. “Iedereen is welkom. Ook de Joodse gemeenscha­p reageerde positief”, zegt Hiske.

De enorme kastanjes verdwijnen voor de mobiliteit­swerken aan de Charlottal­ei. Over enkele weken begint de kap al. De bomen kunnen niet blijven omdat ze ongezond zijn en zo mogelijk gevaar- lijk kunnen zijn wanneer ze op termijn afsterven en mogelijk omvallen. De bomen werden ooit ingekort om vrachtwage­ns en bussen niet te hinderen. Maar dat zou toen niet profession­eel genoeg gedaan zijn, waardoor ze nu de gezondheid­sproblemen hebben.

De bomen zouden vervangen worden door kleinere exemplaren, maar volgens Hiske is het wel mogelijk de kastanjes in een bouwplan te verwerken.

“Eén boom is inderdaad ziek, maar de rest kan blijven staan”, zegt ze. “Ze hebben tweejaarli­jks verzorging nodig. Dat kost geld, maar het is het waard. Het is het groen dak dat de buurt eigenheid geeft. En belangrijk­er, de bomenrij filtert fijn stof en geeft zuurstof.”

Hiske lanceerde een petitie om de kap tegen te gaan. Gisteren, de dag van de lancering, stond de teller op 700 handtekeni­ngen.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? “De bomen geven de buurt eigenheid”, zegt Hiske Van den Wouwer, tweede van rechts.
FOTO WALTER SAENEN “De bomen geven de buurt eigenheid”, zegt Hiske Van den Wouwer, tweede van rechts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium