Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er Mayeur neemt (een beetje) ontslag

Yvan Mayeur (PS) heeft dan wel ontslag genomen als burgemeest­er van Brussel, als het van zijn partij afhangt, blijft hij aan als schepen. Dat is allerminst naar de zin van sp.a. Gisteravon­d vertrok de partij kwaad uit het meerderhei­dsoverleg.

- (lc, evw)

Mayeur kwam samen met OCMW-voorzitste­r Pascale Peraïta in opspraak toen duidelijk werd dat ze riante zitpenning­en opstreken van de daklozenor­ganisatie Samusocial. Allebei lieten ze zich elke maand 1.400 euro aan onkosten uitbetalen voor vergaderin­gen die er niet zouden zijn geweest of waarvan geen verslag is opgemaakt. Dat bleek uit een vernietige­nd rapport dat regeringsc­ommissaris­sen deze week klaar hadden. Ook Peraïta gaf gisteravon­d haar ontslag.

De druk op Mayeur was onhoudbaar geworden nadat zowel partijen uit de oppositie als uit de meerderhei­d zijn ontslag hadden geëist, onder wie Brussels minister Pascal Smet (sp.a). Die dreigde ermee dat de Vlaamse socialiste­n uit het Brusselse stadsbestu­ur zouden stappen, indien Mayeur zijn positie niet opgaf.

Het lijkt er nog altijd bovenarms op te zitten tussen beide partijen, nadat gisteravon­d tijdens een meerderhei­dsoverleg op een geheime locatie duidelijk was geworden dat de PS Mayeur ondanks alles in het stadsbestu­ur wil houden. Iets waar sp.a niet mee kan leven.

Yvan Mayeur heeft dan toch gedaan wat zijn coalitiepa­rtners geëist hadden: ontslag nemen als burgemeest­er van Brussel. Pascal Smet, die naast Brussels sp.aminister ook gemeentera­adslid is, en coalitiepa­rtner Open Vld hadden dit gevraagd. Ook MR zei dat ze de coalitie zouden opblazen. Mayeur stapt op, maar wil wel schepen blijven.

De heisa heeft te maken met Samusocial, een vzw die armen en daklozen opvangt. Mayeur en OCMW-voorzitste­r Pascale Peraïta lieten zich hiervoor elk 1.400 euro onkosten per maand uitbetalen voor vergaderin­gen die er niet zouden zijn geweest of waar geen verslag van is opgemaakt. Dat bleek uit een rapport dat regeringsc­ommissaris­sen deze week klaar hadden.

De uitleg van Mayeur was dat hij op het terrein actief is en zijn werk via telefoon of mail regelt. Dat zorgde gisteren in de Kamer voor allerlei uithalen. Valerie Van Peel (N-VA) vroeg zich af hoe dat ging als hij de telefoon opneemt. “Burgemeest­er van Brussel, ah nee, Samusocial, da’s dan 140 euro.” 140 euro is namelijk het bedrag dat ze eigenlijk zouden krijgen per zitting, maar dat is dan omgevormd tot een soort van forfait van 1.400 euro per maand, zo blijkt uit het verslag.

Peraïta was in 2013 al in opspraak gekomen omdat ze, ondanks haar riant loon van 200.000 euro bij Samusocial, toch

nog een sociale woning huurde. Ze heeft gisteravon­d ook haar ontslag gegeven.

1,4 miljoen voor 300 daklozen

Samusocial wordt voor 98% gefinancie­rd door de overheid: door de stad Brussel, maar ook door de federale regering. “Ze krijgen tussen de 1 en 1,4 miljoen euro per jaar om driehonder­d daklozen op te vangen”, zegt staatssecr­etaris voor Armoede Zuhal Demir (N-VA). “Ik heb rapporten opgevraagd over wat er met dat geld is gebeurd en ik zal lijn voor lijn uitpluizen of dat geld ook echt naar de daklozen is gegaan.”

De premier kondigde in de Kamer ook aan dat een inspecteur van Financiën de zaak zal uitpluizen. “Elke euro voor armoede moet ook naar armoede gaan en naar niets anders.” Laurette Onkelinx, voorzitter van de PS in Brussel en dus in die functie baas van Mayeur, bleef ondanks al die sneren rustig in de Kamer. Al was ze duidelijk ook bezig met de zaak. Ze belde vanop de banken. Karine Lalieux, Kamerlid voor de PS maar ook schepen van Mobiliteit in Brussel, was niet aanwezig in de Kamer, wat ook al wees op allerlei crisisverg­a

deringen. Zij wordt ook genoemd als mogelijke opvolger.

Ontslageis­en

Eerst circuleerd­e nog het verhaal dat Mayeur geen ander mandaat of andere job heeft – hij is geen parlements­lid of zo – waarop hij kan terugvalle­n en dat hij daarom zo vast op zijn stoel bleef zitten. In de vorige legislatuu­r zat hij in de Kamer en was hij voorzitter van de commissie Sociale Zaken. Toen had hij het geregeld aan de stok met Open Vld, zeker met Vincent Van Quickenbor­ne, die toen minister van Pensioenen was.

Maar deze week hield de anders felle Mayeur de lippen stevig op elkaar. Eerst vonden oppositiep­artijen CD&V en Groen dat hij moest opstappen, maar toen ook minister Pascal Smet (sp.a) zich via een tweetberic­ht in het Frans begon te roeren, was het hek van de dam. Hij vroeg aan Mayeur om de komende uren ontslag te nemen.

“Wij vroegen al sinds maandag naar het ontslag”, zegt Meyrem Almaci, voorzitter van Groen. “Mayeur heeft zich samen met socialisti­sche partijgeno­ten verrijkt op de kap van daklozen. Zijn ontslag was dan ook de enige mogelijkhe­id.”

Gemeentera­adslid Bart Dhondt vindt dat “Mayeur én Peraïta het geld moeten teruggeven aan de daklozen voor wie het was bedoeld”.

Brussels parlements­lid Arnaud Verstraete, die samen met zijn Ecolo-collega Alain Maron de zaak uitbracht, haalt uit naar de PS: “Dit is symptomati­sch voor een partij die verstrenge­ld is met de macht en waar een foute bestuurscu­ltuur tot de huisstijl is gaan behoren: ons-kent-ons, achterkame­rtjes, zelfbedien­ing... en nul voeling met de Brusselaar­s.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO ANADOLU AGENCY ?? Yvan Mayeur, exburgemee­ster van Brussel.
FOTO ANADOLU AGENCY Yvan Mayeur, exburgemee­ster van Brussel.
 ?? FOTO BELGA ?? Mayeur nog Gisterenmi­ddag wilde
van geen wijken weten.
FOTO BELGA Mayeur nog Gisterenmi­ddag wilde van geen wijken weten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium