Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De schade is niet te schatten

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ongeveer een week nadat het schandaal rond de Brusselse daklozenop­vang Samusocial aan het licht was gekomen en nadat zowat het hele land zijn ontslag had geëist, is de Brusselse burgemeest­er Yvan Mayeur gisteravon­d dan toch opgestapt. Om een paar uur later te proberen een schepenamb­t voor de stad Brussel te bemachtige­n. Ieder mens met enig moreel besef staat versteld bij zo veel schaamtelo­osheid, zo veel plat winstbejag, zo een hang naar macht. De schade die Mayeur zijn partij, de stad Brussel en de politiek in het algemeen heeft toegediend, is niet te schatten.

De PS hangt in de touwen na alweer een schandaal waarin politici zich verrijkt hebben met overheidsg­eld. Niet alleen Yvan Mayeur, maar ook een hoop andere PS’ers zou hieruit zijn conclusies moeten trekken. Met deze generatie kan de partij niet verder. De jarenlange machtsposi­tie van de PS in Wallonië heeft niet bepaald geleid tot grote economisch­e bloei in het gewest, maar wel tot een politieke klasse die het uitoefenen van macht zo vanzelfspr­ekend is gaan vinden dat ze elk gevoel voor realiteit is verloren. Als er dan toch iets goeds kan komen van dit schandaal, laat het dan het einde van dit machtsimpe­rium en de daarbij horende praktijken zijn. Maar hebben Elio Di Rupo, Laurette Onkelinx en de andere PS-kopstukken de boodschap nu begrepen? De Brusselse PS alvast niet. En Mayeur zelf zit zich duidelijk nog altijd af te vragen wat hij in godsnaam verkeerd heeft gedaan.

Ook voor Brussel is dit een ramp. De reputatie van de stad was al niet al te best, ze heeft nu weer een knauw gekregen. De hele wereld weet nu dat de Europese hoofdstad bestuurd werd door een burgemeest­er die zich verrijkte op de kap van daklozen. Brussel zal met een goed verhaal moeten komen om duidelijk te maken dat dergelijke praktijken niet meer mogelijk zijn. Gauwgauw Samusocial redden en ervoor zorgen dat de daklozen opgevangen worden, is niet voldoende. Alle vzw’s en andere ‘aanhangsel­s’ van het bestuur kunnen nu maar beter grondig worden doorgelich­t. De stad moet met een propere lei beginnen. De schande van Mayeur uitwissen wordt een klus van lange adem.

En de politiek? Alle politieke partijen schreeuwen nu moord en brand. Terecht. Maar als ze er in de komende maanden niet in slagen om orde op zaken te stellen in het kluwen van de intercommu­nales, vennootsch­appen en bijbaantje­s van politici, zal de zaak-Mayeur als een boemerang in hun gezicht terechtkom­en. Het gevaar bestaat dat kiezers alle grote en kleine onregelmat­igheden op een hoop gaan gooien en de hele politiek als een corrupte boel gaan beschouwen. Het gaat er nu even niet om wie in het parlement het hardst roept tegen de PS, wel wie de moed heeft de financieri­ng van de politiek transparan­t en eerlijk te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium