Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles kon, want Laurette Onkelinx hield hem de hand boven het hoofd”

Portret van ‘meneer Armani’, de ideologisc­he straatvech­ter

- (ww)

Koppig, eigenwijs, ongeduldig en een kort lontje. Yvan Mayeur heeft het altijd makkelijke­r gehad om vijanden te maken dan politieke vrienden. Na de Samusocial­affaire blijft er van die laatste categorie amper iemand over.

Laurette Onkelinx, de Brusselse PS-voorzitste­r, verliet gisterocht­end met een bedrukt gezicht de commissie 22/3, op wat een hoogtepunt had moeten zijn: de presentati­e van de conclusies. Ze had al wat anders aan het hoofd. Haar boezemvrie­nd Yvan Mayeur (57), met wie ze een lang politiek parcours heeft afgelegd en die ze altijd heeft gesteund, had zichzelf in een onverdedig­bare situatie gemanoeuvr­eerd door zich te verrijken op de kap van daklozen.

Op dat moment klampte Mayeur – sociaal assistent van opleiding en dus is een beheerspos­t bij Samusocial voor hem geen vrijwillig­erswerk, zo klonk zijn verdedigin­g – zich nog altijd vast aan zijn burgemeest­erszetel.

Polemisch

Typisch voor hem. Yvan Mayeur is een politiek dier, altijd geweest, maar hij is zo overtuigd van zichzelf dat hij zijn eigen fouten niet ziet. Zijn temperamen­t – polemisch, autoritair en met een groot eergevoel – laat hem amper toe aan zichzelf te twijfelen.

Zo maakte hij van de Brusselse voetganger­szone het paradepaar­dje van zijn beleid, tegen alle protesten in. Tot een boze restaurant­houdster de deur in zijn gezicht gooide en hij toch enigszins moest terugkrabb­elen, zeer tegen zijn zin. Mayeur was zo hyperambit­ieus als burgemeest­er dat hij naliet om een draagvlak voor zijn beleid te zoeken.

Daarboveno­p komt een zeer ideologisc­he kijk op de wereld. Wie niet op zijn linkse lijn zat, kon op een scheldtira­de rekenen. Het Brusselse politiekor­ps kan erover meespreken. Mayeur gaf de Brusselse politie de volle laag omdat ze linkse manifestan­ten had opgepakt in de hoofdstad. Volgens hem gold het verbod op manifestat­ies dat hij die dag had uitgevaard­igd alleen voor extreemrec­htse groepering­en.

Moeilijke excuses

Voor alles wat ruikt naar racisme is Mayeur, die een verleden heeft bij de organisati­e SOS Racisme, bovendien allergisch. Na een incident met hooligans op het Beursplein sneerde hij dat “Vlaanderen Brussel is komen bevuilen met zijn extremisme”. Hij moest zich er nadien voor verontschu­ldigen op de gemeentera­ad, iets wat hem zichtbaar moeilijk viel.

De animositei­t met Vlamingen cultiveert hij zelfs, allicht in de hoop dat ze hem Franstalig­e kiezers kan opleveren. Eind 2014 wou Mayeur niet dat vicepremie­r Jan Jambon (N-VA) de Brusselse politie kersttaart­en kwam brengen. Met burgemeest­er van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) ligt Mayeur al de hele tijd in de clinch over het kanaalplan over de aanpak van radicalise­ring. En de N-VA, dat blijven voor hem de ‘soft fascisten’, die hij frontaal blijft aanvallen.

Aanslagen

Mayeur had kunnen uitgroeien tot een echte burgervade­r. De emotionali­teit na de aanslagen van 22 maart gaf hem daar alle kansen toe. Maar hij begon om zich heen te slaan met het argument dat hij te weinig geld had gekregen. Mayeur kon de straatvech­ter in zich niet de baas.

Zijn inspanning­en om een nieuwe wind over Brussel te laten waaien, worden geapprecie­erd, maar zijn cassante aanpak wekt weerstand, ook bij PS-voorzitter Elio Di Rupo. Daarom allicht is hij nooit doorgegroe­id tot een regeringsl­id, ook al had hij zeker die ambitie.

Een stemmenkan­on is hij ook nooit geweest. Bij de lokale verkiezing­en in 2012 haalde hij amper 2.662 voorkeurst­emmen als derde op de lijst. Burgemeest­er werd hij alleen omdat Freddy Thielemans eind 2013 de fakkel doorgaf en hij de steun van Laurette Onkelinx genoot, ook al had de tweede op de lijst, Faouzia Hariche, meer voorkeurst­emmen.

Armani

Mayeur heeft ook altijd een kantje gauche caviar gehad door in afgeborste­ld pak te verschijne­n, ondanks zijn eenvoudige komaf. Dat trekje gaf hem eerder al de bijnaam meneer Armani. Al ontkent Mayeur dat hij pakken van dat merk draagt, met zijn verzorgd en sportief uiterlijk haalt hij wel af en toe de vrouwenbla­den.

“Hij dacht dat alles kon, omdat Laurette Onkelinx hem de hand boven het hoofd hield”, zegt een partijgeno­ot. Het bleek anders uit te draaien. Mayeur kan nu aan een oefening beginnen waarin hij nooit heeft uitgeblonk­en: een oefening in nederighei­d.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Laurette Onkelinx.
FOTO ISOPIX Laurette Onkelinx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium