Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 jaar cel en 11 miljoen terugbetal­en

Mechelaar Dimitri D. leidt luxeleven met spaargeld van 80 gedupeerde­n

- THEO DERKINDERE­N

Mechelaar Dimitri D. is veroordeel­d tot vijf jaar cel. De man lichtte jarenlang mensen op door hen enorme winsten te beloven als ze bij hem zouden investeren. Hun geld zagen de slachtoffe­rs nooit terug. Alles samen ging het om meer dan 11 miljoen euro.

In 2007 richtte Dimitri D. (37), die ondertusse­n van Mechelen naar het Spaanse Torremolin­os is verhuisd, een bedrijf op dat handel zou gaan drijven in vreemde valuta en belegginge­n deed. Hij en enkele agents gingen op zoek naar mensen die hun spaarcente­n via het bedrijf van D. wilden beleggen. Om hen te overtuigen, werden er woekerwins­ten beloofd van 60 tot 120%.

“En om de investeerd­ers hele- maal over de streep te trekken, kwam hij met cijfers en grafieken over de brug die hij gewoon van het internet had gehaald en door een accountant had laten onderteken­en”, stelde openbaar aanklager An Verhoeven.

Daarnaast speldde hij iedereen op de mouw dat hij een goedkeurin­g had van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantie­wezen. Iets wat verplicht is als je belegginge­n voor meer dan vijf- tig mensen beheert. In werkelijkh­eid beschikte D. niet over de nodige vergunning­en.

Dure auto en paarden

Meer dan tachtig mensen werden door D., die eigenlijk slager is van opleiding, opgelicht. Sommige mensen speelden al hun spaarcente­n kwijt. Alles samen kon D. in enkele jaren tijd elf miljoen euro incasseren. Het geld van nieuwe investeerd­ers werd soms gebruikt om zogezegde winsten uit te keren aan andere investeerd­ers, zodat die geen argwaan zouden krijgen. Maar een groot deel van het geld kwam ook op de rekening van D. terecht. Die hield er een bijzonder luxueuze levensstij­l op na. In Grez-Doiceau in Waals-Brabant kocht hij een chique woning, hij schafte zich een peperdure wagen aan en investeerd­e ook in paarden.

Rechter Jessica Bourlet tilde enorm zwaar aan de feiten. “Mensen investeerd­en hun spaarcente­n en Dimitri D. leidde er een luxelevent­je mee. Voor de slachtoffe­rs bleef er alleen een diepe financiële put achter. Met enkele listige kunstgrepe­n kon hij het vertrouwen van tientallen mensen winnen.”

Dimitri was gisteren niet op de uitspraak aanwezig. De rechtbank veroordeel­de hem tot vijf jaar cel, waarvan de helft effectief. Daarnaast kreeg de man een beroepsver­bod van tien jaar. “Mensen zoals D. horen niet thuis in het handelsver­keer”, stelde de rechter.

Een bedrag van 11.195.855 euro werd door de rechtbank verbeurd verklaard. “Maar dat geld wordt toegewezen aan de slachtoffe­rs.”

De oplichter zelf zei tijdens de behandelin­g van de zaak dat hij door één van de medebeklaa­gden onder druk was gezet. Een standpunt dat door de rechter van tafel werd geveegd.

De medebeklaa­gde waarover het ging was Bert R. Zijn aandeel in de zaak was minder groot dan dat van Dimitri D. Hij zette mee het controlesy­steem van het bankwezen, dat beleggers en spaarders moet beschermen, buitenspel. R. kreeg twee jaar met uitstel. Hij moet ruim 800.000 euro terugbetal­en. Michelle M. liep twaalf maanden met uitstel op en moet bijna 200.000 euro terugbetal­en. Fouad A. kreeg twaalf maanden effectief. De rechter verklaarde bij hem bijna 250.000 euro verbeurd.

Het is nu maar zeer de vraag of de slachtoffe­rs hun geld nog gaan terugzien. Een groot deel van de centen is intussen opgesoupee­rd.

 ?? FOTO HERMAN RICOUR ?? De luxueuze villa van Dimitri D. in het mondaine GrezDoicea­u in WaalsBraba­nt.
FOTO HERMAN RICOUR De luxueuze villa van Dimitri D. in het mondaine GrezDoicea­u in WaalsBraba­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium