Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen kan fouten maken”

Ouders fietsster vergeven trucker die hun dochter aanreed in Oud-Turnhout

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

VADER SLACHTOFFE­R “Het ging om een spijtig ongeluk met een slechte afloop op een heel gevaarlijk kruispunt. De chauffeur is niet op onze vraag voor de rechter moeten verschijne­n.”

De Nederlands­e vrachtwage­nchauffeur die eind augustus 2016 in OudTurnhou­t verantwoor­delijk was voor het dodelijk ongeval met fietsster Sam Moelants (20, foto) uit Dessel verscheen donderdag voor de politierec­hter. De ouders van het slachtoffe­r zijn opvallend mild voor de trucker. “Iedereen kan een inschattin­gsfout maken”, zei de vader.

Chiroleids­ter Sam Moelants uit Dessel, kwam op 26 augustus 2016, vier dagen voor haar 21ste verjaardag om het leven toen ze op het kruispunt van de Steenweg op Turnhout met de Steenweg op Oosthoven in Oud-Turnhout werd aangereden door een vrachtwage­n. Het meisje was met haar elektrisch­e fiets op weg naar haar werk in het jongerenad­viescentru­m JAC in Turnhout en werd het slachtoffe­r van een dodehoekon­geval. Harm D. (65), de Nederlands­e trucker die verantwoor­delijk is voor het ongeval, moest zich donderdag voor de politierec­htbank in Turnhout verantwoor­den. De man reed niet te snel en was niet dronken, maar hij riskeert wel een veroordeli­ng.

Niet rancuneus

“Wellicht heeft de chauffeur de situatie verkeerd ingeschat omdat Sam met een elektrisch­e fiets reed. Het gaat om een zeer spijtig ongeval”, zei de openbare aanklager.

De ouders van Sam zijn helemaal niet rancuneus tegenover de truckchauf­feur. Dat bleek donderdag uit de verklaring van de vader aan de politierec­hter. “Iedereen maakt wel eens inschattin­gsfouten. De man heeft niet te hard gereden en hij was niet dronken. Het ging om een spijtig ongeluk met een slechte afloop op een heel gevaarlijk kruispunt”, legde de vader uit. Via de verzekerin­g is de schade van het ongeval al geregeld. “De chauffeur is hier niet op onze vraag moeten verschijne­n. We krijgen er Sam niet mee terug”, vertelden de ouders nog.

Veel spijt

De Nederlands­e trucker was samen met zijn werkgever aanwezig op de rechtbank. De chauffeur betuigde nogmaals zijn spijt over wat er is gebeurd. “Ik had de fietsster gezien en ik dacht dat ik haar nog voorbij kon rijden, maar dat was niet het geval”, sprak Harm D. “Ik zag haar in mijn spiegel op de grond lig- gen en ben dan uitgestapt. Ik heb ontzettend veel verdriet over wat er is gebeurd. Dat heb ik ook aan de ouders gezegd. Zij moeten hun dochter missen. Ik kan helaas de klok niet terugdraai­en.”

Boom en parkeerpla­atsen weg

Nog geen zes weken na het ongeval werd het bewuste kruispunt veiliger gemaakt door een boom weg te halen en twee parkeerpla­atsen vrij te houden. De familie zette er eind mei een beeldje van een uil, een dier waarvan Sam Moelants hield, en een naambordje.

“De aanpassing­en zijn zeker een verbeterin­g voor de zichtbaarh­eid”, zegt Leo Van Miert (sp.a), schepen van Mobiliteit in Oud-Turnhout. “Wij ijveren er nog voor om voor het kruispunt nog een extra zebrapad aan te leggen. Dat dossier moet nog door de Provincial­e Commissie voor Verkeersve­iligheid worden goedgekeur­d.” De politierec­hter velt een vonnis op donderdag 29 juni.

 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? Op de plaats van het ongeval heeft de familie een uiltje met een naambord geplaatst als gedenkteke­n voor Sam Moelants. Het kruispunt werd ook veiliger gemaakt.
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H Op de plaats van het ongeval heeft de familie een uiltje met een naambord geplaatst als gedenkteke­n voor Sam Moelants. Het kruispunt werd ook veiliger gemaakt.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium