Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het moet anders”

Bondgenoot­schap is volgens Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws geen mooie verpakking voor klassiek kartel

- SACHA VAN WIELE

We geloven dat het anders kan. Zowel sp.a als Groen stelt zich open voor elkaar en voor de Antwerpena­ars. Dat bewijst ons engagement.” Dat zegt Antwerps sp.avoorzitte­r Tom Meeuws over het bondgenoot­schap waarmee Groen en sp.a de grenzen van de politieke partijen willen overstijge­n.

Groen-fractielei­der in de Antwerpse gemeentera­ad Wouter Van Besien kreeg deze week van zijn partijbest­uur de opdracht om aan een progressie­f project of bondge- nootschap te werken. Dat betekent formele gesprekken opstarten met sp.a en met Antwerpena­ars die op verschille­nde vlakken actief zijn in de stad. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws had het mandaat om met Groen te spreken en progressie­ve Antwerpena­ars buiten de partijen te betrekken al langer op zak.

Duobaan

“Wouter en ik hebben een duojob”, zegt Meeuws. “Samen werken we werken aan een bondgenoot­schap tussen de progressie­ve krachten in Antwerpen. De partijpoli­tiek ligt onder vuur. De bevolking heeft een grote afkeer van de politiek. Daarom dit project. We willen de politiek heruitvind­en, zonder partijen overboord te kieperen. Bondgenoot­schappen en samenwerki­ngsverband­en kenmerken de 21ste eeuw. Het is aan Wouter en mij om de mensen te overtuigen van ons authentiek verhaal.”

Meeuws ontkent dat het bondgenoot­schap gewoon een mooie verpakking voor een klassiek kartel is.

Geen tweede ‘En Marche!’

“Sommigen dromen van een beweging los van de politieke partijen, zoals huidig Frans president Macron deed met En Marche!. Maar een beweging los van de partijen zou raar zijn. Sp.a en Groen vertegen- woordigen een belangrijk deel van de bevolking. We zijn ervan overtuigd dat de politiek en het beleid in de stad anders kunnen. We beseffen dat we dit niet alleen kunnen. Daarom willen we mensen verzamelen. Dit kan alleen door een open debat te voeren en op een andere manier de stad te besturen.”

Volgens Meeuws beseffen almaar meer mensen dat het anders kan en moet in Antwerpen. “Ze dromen van een stad die warmer en schoner is. Antwerpena­ars staan stil in het verkeer, maar zien op andere plekken dat het anders kan. Door de knip van de Leien merkt iedereen hoe aangenaam het is om een autoluwe binnenstad te hebben.”

“We gaan wel opnieuw het vertrouwen van het middenveld moeten winnen, want het huidige bestuur heeft dat vertrouwen zwaar geschaad. Ook individuel­e burgers, die zich nu al engageren in hun straat of wijk, mogen zich aangesprok­en voelen en zijn welkom.”

“Wollig verhaal”

N-VA is niet onder de indruk van dit project van sp.a en Groen. Antwerps N-VAvoorzitt­er Fons Duchateau zegt niet te kunnen reageren op wat hij “een wollig verhaal” noemt.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Tom Meeuws en Wouter Van Besien willen nog niet zeggen hoeveel plekken op de lijst voorbehoud­en zijn voor mensen van sp.a, van Groen en onafhankel­ijke kandidaten.
FOTO KRIS VAN EXEL Tom Meeuws en Wouter Van Besien willen nog niet zeggen hoeveel plekken op de lijst voorbehoud­en zijn voor mensen van sp.a, van Groen en onafhankel­ijke kandidaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium