Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4 miljoen euro voor 5 Overkop-huizen

Opbrengst Rode Neuzen Dag gaat naar jongeren met psychische problemen

- ERIK VAN EYCKEN www.overkop.be

De opbrengst van Rode Neuzen Dag 2016, een initiatief van Qmusic, VTM en Belfius, gaat naar vijf Overkophui­zen of initiatiev­en in de vijf Vlaamse provincies. Het geld wordt gebruikt om hulpverlen­ing voor kwetsbare jongeren een duw in de rug te geven en wordt beheerd door de Koning Boudewijns­tichting. Het kreeg de naam Overkop.

Rode Neuzen Dag bracht vorig jaar meer dan 4 miljoen euro in het laatje. De organisere­nde partners beslisten vijf Vlaamse jeugdiniti­atieven en -huizen te ondersteun­en om kwetsbare jongeren betere hulpverlen­ing te bieden en vooral om het luisterend oor dichterbij de doelgroep te brengen.

Het CAW (Centrum algemeen welzijnswe­rk) Boom Mechelen Lier coördineer­t het project en werkt samen met het Mechelse jeugdcentr­um ROJM om in september effectief van start te kunnen gaan. “Sommige kwetsbare jongeren vinden bij de huidige hulpverlen­ing geen oplossinge­n voor hun problemen. We begeven ons in de leefwereld van jongeren, vandaar de samenwerki­ng met jeugdhuize­n. In Overkop Mechelen kunnen we jongeren bereiken en leuke lokalen inrichten om ze in een ontspannen sfeer te kunnen begeleiden en adviseren”, zegt teamverant­woordelijk­e van CAW Nina Van Herck, die het jongerenaa­nbod coördineer­t.

Coördinato­r van het ROJM Sahd Jaballah voegt toe dat iedereen welkom is: “Niet alleen kwetsbare jongeren kunnen bij ons terecht, we staan open voor iedereen. We bouwen bruggen.”

Van Herck geeft nog mee dat er in het project jongerenco­aches worden ingezet en een buddywerki­ng wordt uitgebouwd.

“Tot rust komen”

Evi Hanssen is ambassadri­ce van Rode Neuzen Dag en is opgelucht dat haar droom werkelijkh­eid wordt. “Twee jaar geleden al wilden we dit taboe doorbreken en er een barst in slaan. Ik ben zo blij dat we vandaag kunnen zeggen waar de vijf Overkop-huizen komen. Jongeren kunnen niet altijd terecht bij de huisarts. Met het project Overkop geven we ze de kans tot rust te komen via een profession­eel begeleidin­gstraject met jeugdhulp en psychologe­n, maar evengoed zijn ze welkom in de huizen om gewoon te chillen.”

Overkop maakt gebruik van bestaande infrastruc­turen en jeugdhuize­n: “Het geld in bakstenen pompen is niet nodig, die zijn er al. We gaan er met de opbrengst vooral

voor zorgen dat de huizen goed op poten worden gezet, dat ze uitgebreid en ingericht worden en dat er meer begeleidin­g kan zijn voor jongeren.”

Na Rode Neuzen Dag van vorig jaar konden organisati­es zich inschrijve­n om aanspraak te kunnen maken op de centen. Een jury onder leiding van kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns maakte gisteren bekend welke initiatiev­en van financiële steun gaan genieten. Een deel van het geld zal echter ook worden gebruikt voor research.

EVI HANSSEN

Ambassadri­ce Rode Neuzen Dag “Ons geld in bakstenen pompen zou een verkeerd signaal zijn.”

 ?? FOTO RAF VANMECHELE­N ?? Nina Van Herck, Evi Hanssen en Sahd Jaballah.
FOTO RAF VANMECHELE­N Nina Van Herck, Evi Hanssen en Sahd Jaballah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium