Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boeren bidden om regen

Landbouwer­s willen aanhoudend­e droogte laten erkennen als ramp

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Er viel de afgelopen maanden veel te weinig regen en dat begint de landbouwse­ctor te verontrust­en. “We kunnen nog niet van een ramp spreken, maar de regen moet nu toch echt gaan komen.” Als we de weersvoors­pellingen mogen geloven, wordt dat bang afwachten.

EVI VAN CAMP Tuinbouwbe­drijf Vercammen “Door de droogte groeien de aardappele­n bijna niet. Daardoor zullen er minder zijn, van een kleiner formaat.”

Al sinds juli vorig jaar liggen de neerslagwa­arden een heel stuk onder het gemiddelde, weet weerman David Dehenauw. Van maart tot en met mei viel in referentie­meetpunt Ukkel minder dan 60% van de normale neerslagwa­arde voor deze periode. “Dat dit nu al bijna een jaar aan de gang is, is abnormaal”, zegt hij. “De grootste droogte valt te lokalisere­n in de zuidelijke helft van ons land. Maar overal in België zitten we onder het gemiddelde. In de provincie Antwerpen behoren Weelde en Poppel tot de droogste plaatsen, daar viel slechts tussen de 60 en de 65% van de normale neerslagho­eveelheid. In Stabroek, Kapellen en Brasschaat ligt dat cijfer ergens tussen de 75 en de 80%. Het is al lang geleden dat we nog zo’n droge periode hebben doorgemaak­t. De oorzaak ligt bij de abnormaal veel hogedrukge­bieden waarmee we in onze regio te kampen kregen. Die gaan gepaard met droog en stabiel weer. En het ziet er niet naar uit dat daar de komende dagen veranderin­g in komt.”

En dat begint de landbouwse­ctor te verontrust­en. Zo riep het Algemeen Boerensynd­icaat op om te onderzoeke­n of de droogte erkend kan worden als landbouw- ramp. “Dat is een voorzorgsm­aatregel voor mocht die blijven aanhouden”, verklaart Anne-Marie Vangeenber­ghe, woordvoers­ter van de Boerenbond.

Maar zo ver is het nog niet. “We zitten nog niet met de handen in het haar en aan miljoenens­chade zijn we nog niet toe. Maar elke boer verlangt nu wel naar goed veel regen. De komende weken zijn cruciaal. Regent het binnen dit en twee weken eens goed door, dan zal dat heel veel goedmaken. Blijft het droog, dan zal dat zich vertalen in lage opbrengste­n en slechte kwaliteit.”

Dor gras voor de koeien

In Antwerpen is het vooral in de Kempen noodzakeli­jk dat het snel regent, omdat het water daar erg snel door de bodem wegsijpelt. Maar ook de vele grasvelden die het vee van voedsel voorzien, beginnen er droog bij te liggen, zegt Vangeenber­ghe.

“Onze koeien hebben maïs en gras nodig. Door de aanhoudend­e droogte komt dat stilaan in gevaar. Nu al hebben we minder kunnen maaien en de hoeveelhei­d gras die daaruit voortkomt ligt lager dan normaal. Als dit blijft duren, zullen we voedsel moeten aankopen, waardoor onze inkomsten lager zullen liggen”, zegt Rianne Van Tilburg, die een melkveehou­dbedrijf in Brecht heeft.

Voor de vroege aardappele­n ziet het er ook niet goed uit. “Door de droogte groeien de aardappele­n bijna niet. Daardoor zullen er minder zijn, van een kleiner formaat”, verklaart Evi Van Camp van tuinbouwbe­drijf Vercammen in Koningshoo­ikt (nabij Lier). “Zelf zijn we begonnen met het bewateren van onze gewassen. Maar niet alle boeren hebben de middelen om zelf te bewateren. Zachte, aanhoudend­e regen is dus meer dan welkom.”

Naast de landbouwse­ctor werden er ook in de binnenvaar­tsector vroeger dan voorzien maatregele­n genomen. “Voor het Albertkana­al bijvoorbee­ld is de waterkrach­tcentrale in Wijnegem stilgelegd. Normaal nemen we deze maatregele­n pas eind augustus”, zegt woordvoers­ter Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg nv.

 ?? FOTO REUTERS ?? Als het droog blijft, zal zich dat vertalen in lage opbrengste­n en slechte kwaliteit van de gewassen.
FOTO REUTERS Als het droog blijft, zal zich dat vertalen in lage opbrengste­n en slechte kwaliteit van de gewassen.
 ??  ??
 ?? FOTO CREDIT ??
FOTO CREDIT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium