Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Unia opent vijfde meer dossiers

-

Unia heeft in 2016 ruim een vijfde meer meldingen van discrimina­tie, haatmisdri­jven en haatboodsc­happen ontvangen dan in 2015.

Unia ontving vorig jaar 5.619 meldingen. Dat is 23% meer dan in 2015. De meldingen mondden uit in 1.907 dossiers over mogelijke discrimina­tie, haatboodsc­happen of haatmisdri­jven. Unia-directeur Els Keytsman wil de cijfers wel duiden. Volgens haar tonen ze niet aan dat er meer discrimina­tie is in de samenlevin­g. “Deze cijfers geven een beeld over ons land en over de activiteit­en van Unia. De toegenomen bekendheid van Unia en enkele dossiers in de media verklaren deels de algemene stijging. We kunnen dus wel stellen dat het bewustzijn toeneemt en dat de mensen discrimina­tie meer melden.”

Meer haat online

De meeste dossiers gaan over raciale discrimina­tie (30%). Daarna volgen handicap (28%) en religieuze overtuigin­g (14%). Ongeveer vijfhonder­d nieuwe dossiers hadden betrekking op werk, waarbij het aantal dossiers over discrimina­tie vanwege leeftijd een ruime verdubbeli­ng kende.

Unia zag ook een opvallende tendens in het aantal dossiers over haatboodsc­happen in de media. Vorig jaar waren het er 334 of bijna elke dag één. Volgens Unia gaat het in 83% van de gevallen om online boodschapp­en, vooral verspreid op sociale media en discussief­ora. In 2016 opende Unia 276 dossiers rond discrimina­tie of aanzetten tot haat in dit domein. “Terwijl in 2015 haatboodsc­happen vooral gericht waren tegen vluchtelin­gen, waren ze in 2016 voornameli­jk gericht tegen een amalgaam van vreemdelin­gen/ moslims en terroriste­n.”

Het aantal haatboodsc­happen in de media nam wel licht af ten opzichte van 2015: toen waren het er 365. “Dat heeft wellicht te maken met onze nieuwe strategie”, zegt Unia-directeur Els Keytsman. “We roepen mensen die dergelijke haatboodsc­happen zien op om er zelf op te reageren, en ze te rapportere­n aan de aanbieders van sociale media. Ook vragen we dat moderators van discussief­ora ingrijpen.” Ze zegt ook veel te verwachten van de zogenaamde Internet Referral Unit (IRU), die opgericht werd door minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon en actief op het internet speurt naar haatboodsc­happen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium