Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.170.000.000 euro per jaar: nooit gokten Belgen meer

Vooral internetsp­ellen in opmars

- BART MOERMAN

De Belgen vergokken almaar meer, zo blijkt uit het nieuwe jaarversla­g van de Kansspelco­mmissie. De gokbedrijv­en houden een kleine 850 miljoen per jaar over aan onze goklust. Tel daar de 320 miljoen euro bij van de Nationale Loterij, en in totaal raakten de gokkers 1,17 miljard euro kwijt in 2015. Met de bijbehoren­de problemen: al 304.949 Belgen zijn om een of andere reden uitgeslote­n.

De Kansspelco­mmissie is ongerust over de succesvoll­e verleiding­sdans van de goksector. De cijfers tonen immers aan dat de gokbedrijv­en het steeds beter doen en steeds meer winst overhouden aan de gokgewoont­es van de Belgen. Vooral omdat de verleiding steeds groter wordt gemaakt, zegt Etienne Marique, voorzitter van de Kansspelco­mmissie. “Bijna elke dag worden spelers verleid om een gokje te wagen, komt er een nieuwe aanbieder op de markt of komt er een gloednieuw spelconcep­t op de proppen.”

De goksector zoekt daarbij heel bewust de grens van het toelaatbar­e. “Aanbieders worden steeds creatiever in het bedenken van nieuwe spelvormen”, waarschuwt Marique. “De grens met het illegale komt soms gevaarlijk dichtbij.”

Het enige wat de overheid daartegeno­ver kan zetten is “duidelijke regels” en de zorg voor de naleving ervan. “Er moet duidelijk worden afgebakend wat wel en wat niet kan, onder meer op gebied van publicitei­t voor kansspelen.”

Marique pleit ervoor om zijn commissie genoeg slagkracht te geven om de verwilderi­ng van de goksector aan banden te leggen, want “in een wereld waarin iedereen vals speelt, gaat de integere mens door voor charlatan”.

Kwetsbare spelers genoeg

Zo’n sterke regulator is ook nodig om kwetsbare spelers te beschermen tegen zichzelf en de verlokking­en. En kwetsbare spelers zijn er genoeg. Volgens het jaarversla­g waren er op 31 december 2016 al 304.949 personen uitgeslote­n. In totaal werden 328.822 uitsluitin­gsdossiers behandeld, in vier jaar tijd is er een derde bijgekomen.

Veel van die uitsluitin­gen kwamen er op vraag van spelers zelf. Zo vroegen in 2016 bijna 4.500 mensen zelf om afgesloten te worden van de gokverleid­ing. In 95 gevallen kwam de uitsluitin­g er op vraag van een ouder of partner.

Meer online

Maar de gokwereld lijdt niet echt onder die uitsluitin­gen, zo leert een analyse van de opbrengst. Het jaarversla­g leert dat de gokbedrijv­en in 2015 zowat 850 miljoen opbrengst haalden uit de ingezette gokbedrage­n.

De tijd van de grote casino’s lijkt voorbij. Jaar na jaar verliezen die aantrekkin­gskracht. De hallen met speelautom­aten winnen wel nog klanten bij, maar het is een lichte vooruitgan­g. Beide groepen halen hun vooruitgan­g vooral uit hun online gokaanbod. Daar stijgt de winst met grote sprongen. Andere grote winsten zijn er voor de wedkantore­n – al dan niet op internet – en voor de organisato­ren van caféspelle­n.

De Kansspelco­mmissie geeft nooit precieze omzetcijfe­rs. Hoeveel we echt vergokken kunnen we dus niet weten. Het enige bekende bedrag is het bedrag dat ons leert hoeveel de gokkende Belgen samen verloren. Die 850 miljoen euro uit 2015 betekent een stijging met zo’n 10% tegenover het jaar voordien. De speelverli­ezen bij de Nationale Loterij zijn daar niet bij geteld. Die bedragen zo’n 320 miljoen euro. Alles samen zijn we dus 1,17 miljard kwijt aan onze goklust.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium