Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Impuls ontkent akkoord met firma G4S Care

Antwerpen Aangehaald­e partnersch­appen in sociale projecten bestaan niet, OCMW eist duidelijkh­eid

-

Het wetenschap­pelijk centrum Impuls in Nijmegen ontkent formeel dat er partnersch­ap is met G4S Care. Eerder werd ook al bekend dat een andere samenwerki­ng, met de Rotterdams­e Nico Adriaans Stichting (NAS), onbestaand­e was.

De firma G4S Care haalde drie sociale projecten binnen: het inloopcent­rum voor daklozen De Vaart, het Zorghostel en het Zorgteam. Dat was onder meer op basis van een samenwerki­ngen met de organisati­e NAS in Rotterdam en het wetenschap­pelijk centrum Impuls. Vorige week werd bekend dat NAS ontkent dat er een partnersch­ap was met G4S Care. Er was document onderteken­d, maar door een medewerkst­er die hierover geen goedkeurin­g had van de directie.

Nu blijkt ook het partnersch­ap met Impuls, dat onder het academisch ziekenhuis Radboudumc valt, niet te bestaan.

“Er zijn gesprekken geweest tussen Impuls en G4S Care”, zegt Marloes de Vinck, woordvoers­ter van Radboudumc. “Een formeel akkoord rond een samenwerki­ng of partnersch­ap was er niet. Zonder ons medeweten werd in de offerte van G4S Care echter vermeld dat er een partnersch­ap was voor enkele projecten in Antwerpen. Onze naam werd dus oneigenlij­k gebruikt. We hebben G4S Care daarover aangesprok­en en duidelijk gemaakt dat ze ons in een moeilijke situatie brachten. We hebben deze firma dan ook gezegd dat we geen verder gesprekken willen voeren.”

Bij G4S Care wordt verrast gereageerd. “We hebben verschille­nde gesprekken gevoerd met de mensen van Impuls”, zegt de woordvoerd­er van G4S Care. “Ik vrees zij zich nu hebben teruggetro­kken door een reeks van telefoontj­es die ze kregen van leden van de oppositie in de OCMW-raad. Het is jammer dat die zich moeien in dit dossier. Daardoor kelderen ze een mooi project voor daklozen. Nu, Impuls is niet de enige speler met kennis in dit domein. We zoeken nu naar andere samenwerki­ngsverband­en.”

Dienstverl­ening in gevaar

OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) uitte in het verleden al zijn twijfels over de partnersch­appen die G4S Care aanhaalde. “Dat naast NAS nu ook Impuls duidelijk zegt dat er geen partnersch­ap is, bevestigt mijn vermoedens”, zegt Peeters. “Eigenlijk zou OCMW-voorzitter Fons Duchateau de overeenkom­st moeten stopzetten. Als hij dat niet doet, moet hij de huidige overeenkom­st met het Centrum Algemeen Welzijnszo­rg met een kwartaal verlengen. Het ergste dat nu kan gebeuren, is dat G4S Care De Vaart gaat beheren, maar over enkele maanden wordt teruggeflo­ten door de gouverneur naar aanleiding van mijn klacht. Dan komt de dienstverl­ening voor de daklozen in gevaar. Met de keuze voor G4S Care is nu duidelijk dat zij niet de beste zorg voor de beste prijs kunnen leveren.”

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau wil nog geen conclusies trekken uit deze zaak. “We gaan zelf op korte termijn in gesprek met G4S Care om duidelijkh­eid te krijgen”, zegt Duchateau. “Er zijn nu te veel verschille­nde signalen.”

 ?? SACHA VAN WIELE
FOTO FRBE ?? OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau wil dat G4S Care klare wijn schenkt.
SACHA VAN WIELE FOTO FRBE OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau wil dat G4S Care klare wijn schenkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium