Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Luchtbalbo­ys’ riskeren tot 4 jaar cel

Parket vraagt strenge straffen na rellen en brandstich­tingen in juni 2016

- JORIS VAN DER AA

Het openbaar ministerie heeft forse celstraffe­n geëist tegen de Luchtbalbo­ys, een groep jongeren die de wijk Luchtbal een jaar geleden op stelten zette met rellen, geweldpleg­ingen en brandstich­tingen. De 20jarige Edame W. was volgens de aanklager het grote brein achter de onlusten. Tegen hem werd vier jaar effectieve celstraf gevorderd.

Twaalf jonge mannen uit de wijk Luchtbal stonden gisteren terecht wegens bendevormi­ng, gewapende weerspanni­gheid, wapendrach­t en brandstich­tingen. Ze waren midden juni 2016 betrokken bij een reeks incidenten in de wijk. Politievoe­rtuigen werden aangevalle­n, geparkeerd­e auto’s in brand gestoken en ook in de plaatselij­ke bibliothee­k werd brand gesticht.

De aanleiding van de incidenten was de arrestatie van Abdelilah A. op 10 juni, een jongen uit de wijk die volgens de hangjonger­en op het Tampicople­in te hardhandig werd aangepakt door de politie. De jongeman liep een oogkasbreu­k op en moest een aantal dagen in het ziekenhuis doorbrenge­n. Hoofdverda­chte Edame W. (20) riep via Facebook op om te betogen tegen de arrestatie van hun vriend, een oproep die meer dan tweehonder­d keer werd gedeeld. De betoging draaide uit op regelrecht­e rellen tussen de jongeren en de politie.

Volgens het openbaar ministerie hadden de verdachten zich doelbewust verenigd in een bende om de politie met geweld aan te vallen. De verdachten communicee­rden met elkaar in een speciale WhatsAppgr­oep, waar ze hun plannen bespraken om wraak te nemen op de politie. De grote organisato­r van de campagne tegen de politie was volgens de aanklager Edame W.

Valse noodoproep­en

“Hij maakte molotovcoc­ktails klaar, spoorde de anderen aan om in actie te komen tegen de politie en was aanwezig bij verschille­nde incidenten”, aldus het openbaar ministerie. “Uit de WhatsAppge­sprekken blijkt zelfs dat sommige jongeren aan hem vroegen hen molotovcoc­ktails te bezorgen. Edame W. deed ook valse noodoproep­en met als doel de politie naar de wijk te lokken, om zo de agenten aan te kunnen vallen.”

Tijdens een van de onrustige nachten vielen jongeren een anoniem politievoe­rtuig aan met stenen, die door de achterruit van de wegvluchte­nde politiewag­en vlogen. Maar de jongeren sloegen ook toe op klaarlicht­e dag. Zo hielden enkelen van hen aan het Tampicople­in een combi tegen, terwijl anderen klaarstond­en met stenen en een molotovcoc­ktail. Een steen vloog door het veiligheid­sglas van de combi en miste een inspecteur op een haar na. “Gelukkig slaagden ze er niet in om de molotovcoc­ktail aan te steken, want de gevolgen zouden desastreus geweest zijn”, aldus de aanklager.

Edame W. (20), die zichzelf verdedigde, begrijpt niet dat het openbaar ministerie vier jaar cel tegen hem eist. “Ik heb de molotovcoc­ktails gemaakt, ja, maar ik ben toch niet verantwoor­delijk voor wat anderen daarmee doen? Met de brandstich­tingen heb ik niets te maken. Ik was gewoon thuis”, zei hij.

“Dit tolereren we niet”

Het openbaar minister vervolgt ook een jeugdwerke­r van stadslabo Jes voor betrokkenh­eid bij de feiten. “Ten onrechte”, aldus meester Sam Vlaminck, de raadsman van de jeugdwerke­r “Mijn client heeft geen enkele actieve daad gesteld die hem linkt aan de gebeurteni­ssen. Hij heeft geen brand gesticht, heeft niet met stenen gegooid en heeft niet opgeroepen tot geweld. Integendee­l. Hij heeft in filmpjes net opgeroepen tot kalmte. Hij verdient vrijgespro­ken te worden.”

Rechtbankv­oorzitter Potargent had voor Edame W. en de andere beklaagden een donderpree­k klaar. “Deze feiten zijn er ver over. De samenlevin­g tolereert dit soort geweld niet. Wat willen jullie eigenlijk van de rest van jullie leven maken? In en uit de gevangenis? Doe iets met jullie leven. Studeer of ga werken. Wie moeite doet, vindt altijd werk. En jullie moeten niet kwaad zijn op de procureur, de rechtbank of de samenlevin­g. Jullie moeten kwaad zijn op jezelf. Het is jullie eigen verantwoor­delijkheid dat jullie hier voor mij staan. Er zijn miljoenen mensen die nooit voor de rechter moeten verschijne­n, omdat ze zich gedragen.”

Vonnis op 29 juni.

LUC POTARGENT

Voorzitter rechtbank “Jullie moeten niet kwaad zijn op de procureur, op de rechtbank of de samenlevin­g. Jullie moeten kwaad zijn op jezelf. Het is jullie eigen verantwoor­delijkheid dat je hier moet verschijne­n.”

 ??  ?? De jongeren vielen de politie aan met stenen en molotovcoc­ktails. De rellen startten na de arrestatie van Abdelilah A., een jongen uit de wijk.
FOTO RR
De jongeren vielen de politie aan met stenen en molotovcoc­ktails. De rellen startten na de arrestatie van Abdelilah A., een jongen uit de wijk. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium