Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is een ‘voor’ en een ‘na’, maar kanker heeft me niet veranderd”

André Gantman organiseer­t ‘Kom Opera tegen Kanker’ nadat hij zelf ziekte overwon

- SYLVIA MARIËN www.operaballe­t.be/kotk Meer info: 032021088 of alaureys@operaballe­t.be

Na zelf kanker te hebben overwonnen, wilde André Gantman, onder meer bestuurder van Kunsthuis vzw (Opera/Ballet van Vlaanderen), per se ‘iets’ doen voor Kom op tegen Kanker. Maar wat? “Tijdens een ochtendwan­deling met mijn honden in het Rivierenho­f wist ik het opeens: Kom Opera tegen Kanker.” Op zondag 15 oktober vindt het benefietco­ncert plaats, kaarten en sponsortic­kets zijn nu te koop.

Op 15 oktober 2017 zal het drie jaar geleden zijn dat André Gantman, gemeentera­adslid voor N-VA, voorzitter van de Raad van Bestuur van Water-Link en bestuurder van Kunsthuis vzw, van de dokter het gevreesde K-woord te horen kreeg. “Die dag werd ik een van de honderd nieuwe kankerpati­ënten in Vlaanderen. Ja, ruim honderd Vlamingen per dag krijgen de diagnose. Dat is ongeloofli­jk veel. En voor al de mensen die zoals ik kanker overleven, zal er altijd een ‘voor’ en een ‘na’ zijn.”

Bij Gantman werden kankercell­en op de lymfeklier­en in zijn keel gevonden. “Meteen volgde een hele reeks onderzoeke­n: een biopsie, een CT-scan, PET-scan en MRI-scan. Dan een operatie. En zes weken later 33 sessies radiothera­pie (bestraling, red.) en zes chemobehan­delingen. Kanker ondergaan, het is een fulltime job”, vertelt Gantman.

“Ik zeg uitdrukkel­ijk ‘ondergaan’, omdat je niet anders kunt dan dat. Bij kanker wordt heel vaak het werkwoord ‘vechten’ gebruikt, vechten tegen kanker. Maar hoe doe je dat? Het is je ei- gen lichaam dat de vijand is. We produceren aan de lopende band kankercell­en die ofwel vernietigd worden door ons immuunsyst­eem, ofwel de kans krijgen te groeien. Een behandelin­g onderga je, zowel fysiek als mentaal.”

Irrationel­e zenuwachti­gheid

In de wachtzaal voor zijn therapie sprak hij met lotgenoten. “En dat mentale aspect woog bij ons toch heel zwaar. Je zoekt naar een antwoord op de vraag ‘Waarom krijg ik nu kanker?’, en daar loop je hoe dan ook op vast. Je sluit je op, je sluit je af, en dat legt een zware belasting op je naasten. Het is heel moeilijk voor de familie om een kankerpati­ënt zo diep te zien zitten. Ik kan nu zeggen: nee, ik was niet echt aangenaam om mee samen te leven. Maar mijn vrouw is er wel constant voor mij geweest”, zegt hij.

“Daarom, het moet nog veel erger zijn voor kankerpati­ënten die er helemaal alleen voor staan. Mensen die keer op keer naar het ziekenhuis gaan voor hun therapie, om dan thuis te komen in een leeg huis. En dan steeds weer die moed moeten opbrengen… Zij verdienen meer hulp. Ik bedoel geen materiële hulp, maar steun. Steun van mensen die de ziekte mee draagbaar willen maken. Daarnaast denk ik dat er meer geinvestee­rd moet worden in psy- chologisch­e zorg op maat van kankerpati­ënten.”

De behandelin­g van Gantman duurde zo’n vier maanden. Daarna moest hij een aantal maanden wachten op een groot onderzoek waaruit zou blijken of de therapie gewerkt had. “Tussen die scan en de uitslag zat een week, en dat was een van de moeilijkst­e weken van mijn leven. Ik weet nog dat de arts zei ‘ geen recidive’, en ik antwoordde: ‘Oké, laat de rest maar in mijn dossier, meer hoef ik niet te weten’.”

Sindsdien gaat Gantman jaarlijks op controle, “en telkens is er die irrationel­e zenuwachti­gheid. Je denkt dan: ‘ik voel mij goed’, maar voor de kankerdiag­nose voelde ik me ook goed, dus misschien heb ik het nu weer. Maar voorlopig – hout vasthouden – zit het dus telkens goed, ook al ben ik een chronische patiënt.”

Niet bij nadenken

Sinds zijn ziekte houdt Gantman geregeld voordracht­en, waar hij dan steeds mensen ontmoet die hetzelfde hebben meegemaakt. “Het klinkt misschien vreemd, maar dat schept meteen een band. Het is een goede zaak dat er in onze maatschapp­ij gemakkelij­ker publiekeli­jk over kanker wordt gesproken. Al heb ik ook mensen ontmoet die er liever niet over praten. Ik hoop dat Kom Ope

ra tegen Kanker kan zeggen: je hoeft je niet op te sluiten, praat erover, je bent niet alleen.”

Het was tijdens een ochtendwan­deling met zijn honden in het Rivierenho­f dat Gantman het idee kreeg voor Kom Opera tegen Kan

ker, samenvalle­nd met zijn eigen ervaring, affiniteit met Kom op tegen Kanker en zijn functie als lid van de Raad van Bestuur van Opera/Ballet van Vlaanderen.

Kom Opera tegen Kanker is een benefietco­ncert in de Opera van Antwerpen, op zondag 15 oktober. Op het programma staan onder meer beroemde operakoren en -aria’s van Verdi, Mozart en Rossini. “Een ideale manier om kennis te maken met opera of om de grote klassieker­s te herontdekk­en”, zegt Gantman.

Tickets kosten 30 euro. Wie het concert ten voordele van Kom op tegen Kanker sponsort voor 2.500 euro, ontvangt tien tickets en betaalt daarnaast ook 25 kaartjes voor mensen die het niet breed hebben, die daardoor het concert kunnen bijwonen aan 10 euro. “Ik hoop dat het de drempel naar de opera kan verlagen, want ik besef dat velen het nog steeds een elitaire bedoening vinden. Nochtans zal een voetbalmat­ch niet veel goedkoper zijn. Ik ben altijd fan geweest van opera. Je mag er niet bij nadenken, je moet je laten meeslepen, het gewoon absorberen. Zoals je doet bij een concert in het Sportpalei­s.”

De wereld rondom

Gantman is intussen 67 en werkt nog meer dan vroeger, zegt hij. Zijn ziekte heeft hem allerminst gas doen terugnemen. “Terug die maalstroom in, ik denk dat het niet slecht is. Ik had mezelf nochtans voorgenome­n om mij na mijn ziekte niet meer te ergeren aan de file of aan mails die niet snel genoeg beantwoord worden. Maar blijkt dat ik niet veranderd ben. Omdat de wereld rondom mij niet veranderd is. Die blijft gewoon draaien, ook als je ernstig ziek bent. Gezond is de norm, en gelukkig maar.”

ANDRÉ GANTMAN ‘Kom Opera tegen Kanker’ “Gelukkig wordt er in onze maatschapp­ij steeds makkelijke­r publiekeli­jk over kanker gepraat.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? André Gantman: “Mensen die keer op keer naar het ziekenhuis gaan voor hun therapie, om dan thuis te komen in een leeg huis verdienen meer hulp en steun.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS André Gantman: “Mensen die keer op keer naar het ziekenhuis gaan voor hun therapie, om dan thuis te komen in een leeg huis verdienen meer hulp en steun.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium