Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We blijven ons verzetten tegen antisemiti­sme”

Magazine van hoofdredac­teur Michael Freilich wil waakhond en verzoener zijn

-

TERRY DAVIDS

Directeur

Joods Actueel “Elkaar leren waarderen door FOTO JAN VAN DER PERRE elkaar te leren kennen. Dat heb ik van mijn vader geleerd.”

Joods Actueel bestaat tien jaar. Sinds het magazine het Belgisch Israëlitis­ch

Weekblad opvolgde, heeft het een plaats verworven in het Vlaamse medialands­chap. Tot spijt van wie het benijdt. Tien jaar geleden, bij de oprich

b

ting van Joods Actueel, zat de in 2015 overleden Louis Davids nog mee aan tafel. Hij startte in de jaren vijftig van de vorige eeuw het

Belgisch Israëlitis­ch Weekblad (BIW), dat jarenlang gold als de stem van de Joodse gemeenscha­p in Antwerpen en daarbuiten.

Op het moment dat Louis Davids zich afvroeg of het weekblad nog wel toekomst had, sprongen zijn dochter Terry Davids en zijn kleinzoon Michael Freilich mee op de kar. Het weekblad werd een maandblad op verbeterd papier en met kleurenfot­o’s.

“Ik herinner me nog hoe mijn vader alles zelf deed. De redactie van het BIW, de publicitei­t verzorgen en tot slot ook nog zelf iedere week naar de drukker gaan met de kopij”, zegt zijn dochter en directeur van Joods Actueel, Terry Davids.

Scherpe uitspraken

Terry Davids is in de eerste plaats de sterke vrouw achter de schermen. Een rol die haar naar eigen zeggen goed ligt. Op het voorplan staat haar zoon, hoofdredac­teur Michael Freilich. Een man die er in geen tijd in geslaagd is om van Joods Actueel een begrip te maken. Niet zelden door scherpe uitspraken te doen over mensen die, volgens het maandblad, ongenuance­erd de Joodse gemeenscha­p of Israël aanvallen.

Freilich ontkent het niet. “We zijn er met Joods Actueel niet op uit om het conflict op te zoeken, maar gaan het evenmin uit de weg. Als Joden of Israël ten onrechte en met valse argumenten worden aangevalle­n, dan zie ik het als mijn plicht om daar tegenin te gaan. We blijven ook het antisemiti­sme aan de kaak stellen. Dat blijft helaas nodig en onze lezers verwachten dat trouwens van ons. Wij zijn niet zelden hun spreekbuis”, zegt Freilich.

Twee Joden, drie meningen

Toch wil Joods Actueel in de eerste plaats informeren. “Ons blad is geen pamflet. We berichten ook over de Joodse cultuur, over wat er zich in onze gemeenscha­p afspeelt en dergelijke. Dat is nog altijd een belangrijk­e reden waarom mensen ons lezen. Zowel Joden als niet-Joden”, vervolgt de hoofdredac­teur.

“Wij vertegenwo­ordigen niet de hele Joodse gemeenscha­p. Dat is onmogelijk. Men zegt wel eens: twee Joden, drie meningen. En dat klopt. Niemand kan zeggen dat hij of zij dé Joodse gemeenscha­p vertegenwo­ordigt. Ook wij niet. Wat ons maandblad wel doet is een forum bieden aan de Joodse gemeenscha­p en wie daar interesse in heeft op de hoogte houden”, zegt Terry Davids.

Ze verwijst daarbij naar de filosofie van haar vader. “Met het BIW wilde hij informeren, maar toch ook vooral een bindende factor zijn tussen de verschille­nde gemeenscha­ppen. En ik denk dat hij daarin geslaagd is. Elkaar leren waarderen door elkaar te leren kennen. Dat is een van de dingen die ik van mijn vader onthouden heb.”

Steeds vaker digitaal

Joods Actueel heeft tegenwoord­ig een oplage tussen de vier- en vijfduizen­d exemplaren. “Wetende dat elk exemplaar door gemiddeld vier mensen wordt gelezen, hebben we een bereik van tussen de vijftien- en twintigdui­zend lezers. Dat is niet slecht voor een magazine dat zich richt op een beperkt publiek”, zegt Freilich.

Toch is Joods Actueel dit jaar van een maandblad overgestap­t naar zes nummers per jaar. “We merken, net zoals alle andere media, dat steeds meer mensen zich informeren via hun smartphone of tablet. We gebruiken nu meer dan vroeger onze website om mensen te informeren. Vooral nieuwsberi­chten verspreide­n we digitaal. En dat zal wellicht alleen nog maar toenemen. Het is zeer moeilijk om een goed betaalmode­l te vinden voor de digitale variant. Maar dat is een probleem waar alle kranten en magazines mee te kampen hebben”, gaat Freilich verder.

Lezen op sabbat

Terry Davids denkt dat er nog voldoende vraag is naar een papieren magazine. “Zeker bij het publiek waar wij voor schrijven. Veel van onze lezers zijn Joden en die maken van de sabbat gebruik om het magazine van voor naar achter te lezen. Voor hen is het een goed moment om even uit de dagelijkse drukte stappen.”

Dat Joods Actueel in welke vorm dan ook blijft voortbesta­an is voor Terry Davids en Michaël Freilich een uitgemaakt­e zaak. “Er zijn wel eens momenten geweest dat we dachten: is het niet genoeg geweest? Dat waren de momenten dat het even wat minder ging. Maar we laten het niet los. Het is ondertusse­n ons kindje geworden. We zijn klaar om er nog eens tien jaar bij te doen”, besluit Freilich.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Terry Davids (links) en Michael Freilich van Joods Actueel: “We zoeken het conflict niet op, maar gaan het evenmin uit de weg.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Terry Davids (links) en Michael Freilich van Joods Actueel: “We zoeken het conflict niet op, maar gaan het evenmin uit de weg.”
 ??  ?? Louis Davids van het BIW, dat aan
Joods Actueel
voorafging.
FOTO RR
Louis Davids van het BIW, dat aan Joods Actueel voorafging. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium