Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elegante handtassen in bioleer

Antwerps ontwerpste­r Lies Mertens lanceert eerste collectie met expositie

- ELLEN BOGAERT

De Antwerpse ontwerpste­r Lies Mertens lanceert haar eerste, commerciël­e handtassen­lijn. Ze gaat voor een elegant design dat tegelijker functionee­l is. Biologisch leer met een waterafsto­tende laag maakt de handtassen bestand tegen het Belgische wisselvall­ige weer.

“Kijk, dit is mijn allereerst­e Lies Mertens-rugzak. Ik heb hem ondertusse­n zo’n drie jaar”. Lies toont een stijlvol exemplaar bestaande uit leder in gebroken wit. Ondanks de lichte kleur ziet de tas er nog vrijwel smetteloos uit. “Hij is voorzien van een toplaag die waterafsto­tend werkt”, verklaart ze. “Ik werk bovendien uitsluiten­d met bioleer. Dat wil zeggen dat er geen schadelijk­e chemicalië­n worden gebruikt in het proces en dat het leder biologisch afbreekbaa­r is. Bovendien is bioleer, door de nieuwste technologi­eën, in staat om die waterafsto­tende laag toe te voegen.”

Al moest ze wel wat zoeken naar de juiste producent. “Ik belandde uiteindeli­jk bij twee familie- bedrijfjes in Portugal”, vertelt ze. “Portugal is een land met een groeiende ambacht in lederbewer­king.”

Stijlvol, degelijk én praktisch

Het idee voor haar handtassen­lijn kreeg Lies toen ze zelf op zoek ging naar een mooie en tegelijk functionel­e laptophoes. “Laptophoez­en kunnen uiteraard gebruikt worden als beschermho­es voor de laptop, maar ook als clutch om uit te gaan. Ik wou een exemplaar dat tegelijker stijlvol, degelijk en praktisch was. Omdat ik niet vond wat ik zocht, besloot ik er zelf eentje te maken.”

Vervolgens volgde ze een opleiding lederbewer­king aan het PCVO Scheldelan­d in Lokeren. De compliment­en van haar vrienden op haar eerste ontwerpen overtuigde­n haar om een eigen handtassen­merk te starten.

“Ik mik met mijn collectie op de jonge carrièrevr­ouw die altijd onderweg is”, vertelt ze. “De moderne vrouw is druk bezig en walst van meeting naar meeting. Daarnaast heeft ze ook nog een persoonlij­k leven en wil ze er toch altijd goed uitzien. Ik ga met mijn label op zoek naar de balans tussen functional­iteit en elegantie. Dit alles gepaard met de nodige eenvoud, zodat de tassen geschikt zijn voor verschille­nde gelegenhed­en.”

Volgens de regels van het vak

De laptophoes kreeg ondertusse­n gezelschap van een rugzak, een schouderta­s, twee gewone handtassen en enkele accessoire­s. Alles is beschikbaa­r in verschille­nde kleuren. Lies maakt de prototypes in haar huisatelie­r in Berchem, waarna ze naar Portugal vertrekken om daar in grotere oplages te worden geproducee­rd volgens de regels van het vak. De prijzen variëren van 250 tot 500 euro. “Ik besef dat dit niet goedkoop is, maar in ruil krijg je wel een tijdloos en duurzaam product dat, mits goed onderhoud, jaren meegaat. Het biologisch looien is bovendien duurder dan het klassieke proces.”

Op 16, 17 en 18 juni zal Lies het geheel presentere­n tijdens een expositie. “Ik wou geen klassieke pop-up of productpre­sentatie, maar aan de hand van beelden het verhaal van het merk vertellen.” Ze nam hiervoor fotografe Eline Ros en de eigentijds­e bloemenzaa­k Blomster onder de arm. “Het is de bedoeling dat het publiek op een leuke manier kan kennismake­n met mijn collectie. Met de verkoop van deze eerste oplages kan ik dan weer mijn volgende collectie financiere­n.”

Begeleidin­g voor het zakelijke aspect vond Lies onder meer bij Bryo, een ondernemer­sprogramma van de Kamer van Koophandel. De collectie wordt alleen in Antwerpen verkocht, bij Garderobe Nationale, en via de webshop van Lies Mertens zelf.

Expo op 16, 17 en 18 juni in Galerij Martin Van Blerk Mechelsest­eenweg 28 2018 Antwerpen, www.liesmerten­s.be

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Lies in haar huisatelie­r in Berchem. Hier maakt ze al haar prototypes zelf, waarna ze naar Portugal vertrekken voor verdere produc
tie.
FOTO JORIS HERREGODS Lies in haar huisatelie­r in Berchem. Hier maakt ze al haar prototypes zelf, waarna ze naar Portugal vertrekken voor verdere produc tie.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium