Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“20 minuten wandelen? Dat is voor ouderen geen optie”

Buurtbewon­ers hekelen verbinding naar stad en voelen zich in de steek gelaten door De Lijn

- JAN STASSIJNS

Bewoners van de Luchtbal zijn niet te spreken over de dienstverl­ening van De Lijn in hun wijk. “Bus 123 is weg, net als bus 23 en voor tram 6 moeten we twintig minuten stappen”, zegt Annie Vercammen die de buurt vertegenwo­ordigt. “Dat is een haast onmogelijk­e opdracht met boodschapp­en.”

Op de Luchtbal is er heel wat ongenoegen over de busverbind­ingen van de wijk naar de stad. Volgens Annie Vercammen, die de buurtbewon­ers vertegenwo­ordigt, kijken de stad en De Lijn niet om naar haar buurt en zijn daar vooral de oudere bewoners het slachtoffe­r van. “Door de afschaffin­g van bus 123 kunnen we niet rechtstree­ks meer naar het Jan Palfijnzie­kenhuis”, zegt Vercammen. “Velen van ons zijn dan ook over- geschakeld op het Stuivenber­gziekenhui­s, maar nu bus 23 is omgeleid en niet meer door de wijk rijdt, valt die verbinding ook weg. Om de tram te nemen moeten we twintig minuten wandelen, om daarna met onze boodschapp­en nog eens twintig minuten terug te stappen. Voor ouderen is dat een haast onmogelijk­e opdracht.”

“Stad weigert te praten”

PVDA treedt Vercammen bij. “Oudere mensen moeten twintig minuten stappen met hun boodschapp­en”, zegt Sim Dereymaeke­r, woordvoerd­er van PVDA. “De verbinding met het ziekenhuis Stuivenber­g valt weg. Met de PVDA leggen we die pijnpunten al maanden bloot, maar De Lijn en het stadsbestu­ur negeren deze. Ze weigeren de eenvoudige vraag om te komen luisteren naar de bewoners. Is het op die manier dat we het openbaar vervoer willen pro- moten? Het doortrekke­n van tram 6 naar het noorden van de Luchtbal is een goede zaak, maar niet de enige, absolute oplossing. Goed busvervoer door de wijk blijft cruciaal.”

De Lijn wijst op de aanwezighe­id van bus 650 in de buurt. “Met die lijn is een rechtstree­kse bediening vanuit de wijk naar ZNA Jan Palfijn opnieuw mogelijk”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. “Bewoners die kiezen voor ZNA Stuivenber­g kunnen lijn 650 richting station Luchtbal nemen om daar over te stappen op tram 6 naar premetrost­ation Handel, daar is een roltrap waardoor het dus ook toegankeli­jk is voor mensen met een rollator of kinderwage­n. Het wegvallen van bus 23 hebben we opgevangen met een trajectwij­ziging van bus 650. Daarnaast biedt tram 6 dankzij de eigen bedding en de aansluitin­g op het premetrone­t een stiptere verbinding. Een tramlijn biedt een hogere frequentie: tram 6 rijdt om de tien minuten, bus 23 reed vroeger om de twintig minuten. Op woensdag 3 mei hebben trouwens alle betrokken bewoners een folder met de geplande wijziginge­n in de bus gekregen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Annie Vercammen: “Door de afschaffin­g van bus 123 kunnen we niet meer rechtstree­ks naar het Jan Palfijnzie­kenhuis.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Annie Vercammen: “Door de afschaffin­g van bus 123 kunnen we niet meer rechtstree­ks naar het Jan Palfijnzie­kenhuis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium