Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lawaai onthult bende met wietplanta­ge

Parket eist tot 4 jaar cel tegen drietal

- THEO DERKINDERE­N

Drie mannen stonden terecht omdat ze op vier plaatsen in de provincie Antwerpen wietplanta­ges hadden opgebouwd. Tegen het drietal werden celstraffe­n van drie en vier jaar gevorderd.

De politie kwam de bende toevallig op het spoor. Een bewoner van de Groenstraa­t in Lier had gebeld omdat hij last had van een gezoem dat afkomstig was uit een woning in de straat. “De politie stelde vast dat het geluid van een afzuiginst­allatie afkomstig was en dat de ruiten verduister­d waren. Daarnaast had niemand de huurders al gezien. Reden genoeg om een huiszoekin­g uit te voeren”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens.

“Op de eerste verdieping werd een plantage met 130 jonge plantjes aangetroff­en. In de rest van het pand vonden de speurders allerhande plantagema­teriaal. Sporen wezen er ook op dat er in het verleden al minstens één keer werd geoogst.”

Speurders kwamen Nikola P. (27) uit Rotterdam op het spoor. Hij was de man die de huishuur betaalde. “Snel kwamen twee kompanen in beeld: Mikayel K. (34) uit Antwerpen en Mirza S. (26) uit Breda. Hun telefoons werden een tijdlang afgeluiste­rd en zo kwam de politie te weten dat ze niet alleen een plantage in Lier hadden.

Die plantages bleken zich in de Lange Leemstraat en in de Markgravel­ei in Antwerpen te bevinden en in een gebouw in de Brandekens­weg in Schelle. “In de Lange Leemstraat werden alleen nog restanten van een wietplanta­ge aangetroff­en. In de Markgravel­ei werden iets meer dan honderd plantjes gevonden. De grootste plantage stond in Schelle. Daar trof de politie op de eerste verdieping boven een loods 704 cannabispl­anten aan. Om te vermijden dat voorbijgan­gers een cannabisge­ur zouden waarnemen, werden er koolstoffi­lters geïnstalle­erd.”

200.000 euro verdiend

Het parket was ervan overtuigd dat het drietal samenwerkt­e, maar voegde er aan toe dat niet kon worden aangetoond dat ze alle drie bij alle plantages betrokken waren. En dat benadrukte­n ook de advocaten. “Mijn cliënt was meubelmake­r, maar zijn zaak liep niet zoals gehoopt. Hij kreeg de aanbieding om geld te verdienen met cannabispl­antages”, stelt advocaat Ergün Top, die Nikola P. bijstond.

Dat het gezelschap ruim 200.000 euro verdiende aan de cannabispl­antages, zoals het openbaar ministerie stelde, werd formeel ontkend door de raadsliede­n.

Er werden celstraffe­n van drie en vier jaar gevorderd en er werd gevraagd om 203.000 euro verbeurd te verklaren. De rechtbank doet eind juni uitspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium