Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lijstenmak­erij De Leeuw sluit na 97 jaar op Turnhoutse­baan

Na drie generaties wordt geen overnemer gevonden

-

Grootvader en oprichter Frans De Leeuw staat nog met een foto, ingekaderd uiteraard, in de winkel. “Hij zou het heel jammer vinden dat we nu na bijna honderd jaar moeten stoppen”, zegt huidige zaakvoerde­r Frank De Leeuw.

‘Vijftig procent korting’, dat staat in het groot te lezen op de etalage van lijstermak­erij De Leeuw op de Turnhoutse­baan. Met pijn in het hart begint Frank De Leeuw (62) aan zijn uitverkoop. Op 31 december sluit hij de zaak waar hij zelf al 62 jaar rondloopt.

Aan de winkel zitten nog een aantal atelierrui­mten en drie appartemen­ten. In het onderste appartemen­t, met zicht op het atelier, woont Frank al sinds zijn geboorte. “Het was mijn grootvader Frans die de zaak begon. In 1920 had zijn moeder een kleine zaak voor postkaarte­n in de Zegelstraa­t. Mijn grootvader hield ervan om kaders te maken. Van zijn moeder kreeg hij een kleine ruimte in haar winkel om die te verkopen. Een stukje etalage werd al snel de hele etalage en zo’n vijf jaar later begon hij een eigen zaak hier in dit pand. Ik heb hem jammer genoeg nooit gekend.”

De zaak werd overgenome­n door Fanks vader en breidde uit. “We hadden twaalf werknemers in dienst. De lijsten, ornamenten en kaders werden bewerkt van ruw hout tot het lakken of vergulden.” Dat doet Frank nu al jaren helemaal zelf. “Het is voor mij altijd logisch geweest om de zaak over te nemen. Ik liep als kind al rond in de ateliers, dan sloeg ik een praatje met de werknemers en speelde hier met mijn autootjes. De ambacht heb ik al doende geleerd.”

Rubens

Of hij het maken van de lijsten gaat missen, kan Frank nog niet goed inschatten. “Ik heb nooit anders gekend, dus dat is moeilijk te zeggen. Ik heb het wel altijd met plezier gedaan. Een lijst die ik nooit zal vergeten, is diegene die ik gemaakt heb voor een echte Rubens. De kader heb ik hier gemaakt, maar om hem in te lijsten moest ik naar het Rubenshuis, onder strenge bewaking mocht ik het schilderij inlijsten.”

Hartzeer

Frank stond altijd samen met zijn vrouw Anne in de zaak. Samen hebben ze een dochter. “Toen we haar vertelden dat we met de zaak zouden stoppen omdat we op pensioenle­eftijd gekomen zijn, wilde zij haar job als vroedvrouw opgeven om de familiezaa­k te redden, maar dat vond ik geen goed idee. Een overnemer heb ik niet gevonden. De klanten blijven ook meer en meer weg. Vroeger kwamen onze klanten uit heel Vlaanderen om een op maat gemaakte kader te laten maken, dat zijn lang vervlogen tijden. Met hartzeer verkoop ik nu nog heel de stock aan goedkope prijzen.”

Omdat hij er opgegroeid is, heeft Frank ook een speciale band met het pand. “Ik zou hier heel graag blijven wonen, dus hoop ik een koper te vinden voor de winkel, het magazijn en de ateliers, niet voor de appartemen­ten. Onlangs kwam een man informeren naar het pand, hij zag er een ruimte in voor tentoonste­llingen van kunstenaar­s. Wel, zoiets zou ik echt fantastisc­h vinden.”

REBECCA VAN REMOORTERE

FRANK DE LEEUW

Zaakvoerde­r De Leeuw “Vroeger kwam men uit heel Vlaanderen om een op maat gemaakte kader te laten maken. Dat zijn lang vervlogen tijden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Frank De Leeuw stopt met de familiezaa­k die 97 jaar standhield. “Het was mijn grootvader die de winkel opstartte. Van kleinsaf loop ik hier rond, de ambacht leerde ik al doende.”
FOTO JORIS HERREGODS Frank De Leeuw stopt met de familiezaa­k die 97 jaar standhield. “Het was mijn grootvader die de winkel opstartte. Van kleinsaf loop ik hier rond, de ambacht leerde ik al doende.”
 ??  ?? Het portret van oprichter en Franks grootvader Frans De Leeuw hangt nog steeds in een sierlijke kader in de zaak.
Het portret van oprichter en Franks grootvader Frans De Leeuw hangt nog steeds in een sierlijke kader in de zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium