Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U mag voortaan elke reis opzeggen

- BART MOERMAN

Reisbureau­s kunnen volgend jaar niet langer zonder inspraak van hun klanten de reisplanne­n wijzigen. Bovendien mag elke bestelde reis ook worden opgezegd. Dat maakt deel uit van een heel pakket maatregele­n die minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) oplegt om de reiziger beter te beschermen.

De regering bespreekt vandaag de nieuwe wet op reispakket­ten van Peeters. Daarin wordt een hele reeks problemen aangepakt die al lang aanslepen. Zoals het probleem van internetre­izen.

Luchtvaart­maatschapp­ijen die ook hotels aanbieden, nemen nu totaal geen verantwoor­delijkheid op als er met die overnachti­ng iets fout loopt. Daar komt veranderin­g in: als de luchtvaart­maatschapp­ij de persoonsge­gevens overmaakt aan het hotel, dan wordt dat als een pakketreis beschouwd. “Een luchtvaart­maatschapp­ij die hotelkamer­s aanbiedt, is er ook voor verantwoor­delijk. Als het hotel failliet gaat, moet ze voor een terugbetal­ing of een alternatie­f zorgen”, zegt Kris Peeters.

Nieuw is ook dat de reiziger vanaf nu elke geboekte pakketreis mag opzeg- gen. “De reiziger moet geen motivering geven aan de reisorgani­sator.” Maar hij moet wel een opzegvergo­eding betalen, behalve bij grote natuurramp­en of grote politieke onrust. Die vergoeding moet niet per se de volle pot zijn, zeker niet als de reis daarna nog aan een ander verkocht wordt.

Akkoord van klant

Ten slotte mag de reissector niet zomaar wijziginge­n meer doorvoeren in het reisprogra­mma. “Als een organisato­r bijvoorbee­ld een reis verkoopt met een hotel aan zee, maar door een overboekin­g moet overschake­len naar een hotel in het binnenland, zal hij daar het akkoord van de klant voor moeten vragen.” Ziet die de wijziging niet zitten, dan krijgt hij gewoon zijn centen terug.

Peeters is voor de nieuwe maatregele­n niet over een nacht ijs gegaan, maar heeft eerst de consumente­norganisat­ies en de reissector aan tafel gebracht. Die krijgt ook de tijd om zich aan te passen: de maatregele­n gaan maar in op 1 juli 2018.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Kris Peeters pakt een reeks problemen met reispakket­ten aan.
FOTO BELGA Minister Kris Peeters pakt een reeks problemen met reispakket­ten aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium