Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De eerste moderne mens was een Marokkaan

-

De oudste moderne mens, Homo sapiens, leefde zo’n 315.000 jaar geleden. Tot nu dacht men dat hij 195.000 jaar geleden ontstaan was.

Een Duits-Marokkaans team heeft de oudste mens ter wereld ontdekt in Jebel Irhoud, Marokko. De mens die nu degradeert tot de ‘op één na oudste’, komt eveneens uit het noorden van Afrika: uit Omo Kibish, Ethiopië. En nummer drie, 160.000 jaar oud, komt ook al uit Ethiopië, uit Herto.

Hoewel er ruim 300.000 jaar geleden al mensachtig­en buiten Afrika leefden, waren dat geen moderne mensen (Homo sapiens). Die ontstonden in Afrika, en veroverden – heroverden – vandaar de wereld, ten koste van de oudere soorten. Daar zijn de geleerden het over eens. Net zoals ze het er grotendeel­s over eens zijn dat de wieg van de moderne mens in Oost-Afrika moet hebben gestaan. Al kan dat ook komen doordat de Riftvallei, een enor- me en diepe scheur die door zowat heel Oost-Afrika loopt, hen daar een veel betere toegang tot fossielen biedt dan elders ter wereld.

“Lang voordat de moderne mens Afrika verliet, moet hij zich al over dat hele continent verspreid hebben”, concludeer­de Jean-Jacques Hublin, van het gereputeer­de Max Planck Instituut in Leipzig. Hij leidde, samen met Abdelouahe­d Ben-Ncer van het Marokkaans Instituut voor Archeologi­e, het onderzoek van Jebel Irhoud. Hun twintigkop­pige ploeg stelt zijn resultaten voor in twee artikels in Nature.

In Jebel Irhoud wordt al sinds de jaren 60 gegraven, maar de vondsten waren nooit goed dateerbaar. De bijbehoren­de stenen werktuigen deden denken aan neandertha­lers van zo’n 40.000 jaar oud. In 2004 startte een nieuwe campagne, die botten opleverde van ten minste vijf individuen, samen met hun stenen werktuigen. Die werktuigen konden deze keer wel gedateerd worden. Met thermolumi­nescentie, een techniek die meet hoeveel licht kwarts uitstraalt als je het verhit. Die hoeveelhei­d hangt af van hoe lang het geleden is dat de steen nog eens verhit geweest is, bijvoorbee­ld in een kampvuur. Resultaat: ergens tussen 280.000 en 350.000 jaar geleden. Betere technieken voor datering van gesteente en een tand leverden bovendien een vergelijkb­are datum.

Moderne mensen

Volgende stap was een analyse van de fossielen. Dat ze mensachtig waren, was duidelijk. Maar hoe mensachtig? Waar pasten ze in onze stamboom? Gezicht, wenkbrauwe­n, kaak en tanden leken op die van de huidige mensen, maar de hersenpan was langgerekt­er en wat platter. Dat wees dan weer op een antiekere soort, zoals Homo erectus. De onderkaak van een kind liet alvast zien dat het gebit zich traag ontwikkeld­e, zoals bij ons en in tegenstell­ing tot de antiekere mensensoor­ten. Een volwassen onderkaak was dan weer groter dan vandaag. Lang en gedetaille­erd studiewerk kwam uiteindeli­jk uit bij een ‘vroege moderne mens’, waarin de hersenen

zich nog aan het ontwikkele­n waren tot hun hedendaags­e vorm. In sommige kringen zullen ze het niet graag horen, maar de eerste moderne mens was dus een Marokkaan. Meteen viel ook een bizar stukje schedeldak uit Florisbad, Zuid-Afrika, op zijn plaats. Dat was 260.000 jaar oud. Te oud voor

een moderne

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium