Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie is hier de echte ondode?

-

Voor een film over een mummie is het al bij al niet zo ingewikkel­d: Tom Cruise belandt op een dood spoor in een filmreeks die gewoon in haar sarcofaag had moeten blijven.

“De dood is een deur naar het leven”, steekt The Mummy van wal. “In vele vormen zullen wij terugkeren.” Met zijn verslaving aan sequels, prequels en remakes verbaast het niet dat Hollywood zijn geloof in reïncarnat­ie tot in het oude Egypte projecteer­t. Met

The Mummy hoopt Universal op de zoveelste wederopsta­nding van de omzwachtel­de horrorfigu­ur.

Dat deed die immers al eens met groot succes in 1999, toen een gelijknami­ge kaskraker leidde tot enkele sequels en een pretparkat­tractie. Maar het geheugen is kort en het publiek immer jong, en dus probeert de Hollywoods­tudio die verrijzeni­s nog eens dunnetjes over te doen. Daarvoor gaat ze nog verder terug in de tijd. Universal opende de sarcofaag immers al in 1932, met Boris Karloff als de mummie.

Die maakte toen deel uit van het populaire filmlabel Universal Monsters, dat een heel blik aan enge creaturen opentrok. De studio haakt opnieuw in op die traditie nu zowat elke Hollywoods­tudio zijn eigen ‘filmische universum’ wil, in navolging van Marvels superhelde­nfilms. The

Mummy is de eerste aflevering van een Dark Universe, een filmreeks waarin ook het monster van Frankenste­in en Dracula zullen opdraven. In dat universum staan al negen films in de steigers, tot ver voorbij 2020. Er hangt dus best wel wat van

The Mummy af. Vandaar dat Universal er meteen 125 miljoen dollar tegenaan gooide en de op drie na duurste acteur ter wereld inhuurde.

Jekyll en Hyde

Cruise speelt een soldaat van het Amerikaans­e leger met enige Lawrence of Arabia-allures. Hij botst in Irak op de sarcofaag van prinses Ahmanet. Dat is schrikken, want toch een heel eind van Egypte, zo vertelt een meegereisd­e archeologe. Wanneer een zandstorm uitbreekt, vertrekken de Amerikanen halsoverko­p met sarcofaag naar huis. Dat is echter buiten de mummie gerekend, die het vliegtuig laat neerstorte­n boven Londen.

Met wat slechte wil lees je er een kritiek in op de westerse machtsontp­looiing in het Midden-Oosten. Dit is de vloek van de mummie: wie oorlog voert op andermans bodem, oogst geweld en chaos in eigen land. Een provoceren­de boodschap, enkele dagen na een aanslag van IS in Londen.

Alleen ligt daar niet de interesse van regisseur Alex Kurtzman, die eerder vooral optrad als producer van blockbuste­rs. De focus ligt op Tom Cruise, die zich voorbij ratten, spinnen, mummies en ondode collega’s moet knokken. Russell Crowe krijgt nog de kans om een belabberd figuur te slaan als Dr. Henry Jekyll, de schizofren­e wetenschap­per van Robert Louis Stevenson. Het is immers de bedoeling dat bekende horrorfigu­ren elkaar voor de voeten komen lopen in het Dark Universe. Het doet de rammelende plot geen deugd.

Ergens zit nog een liefdesver­haaltje verscholen, maar actrice Annabelle Wallis speelt de archeologe zo plastic dat het je verbaast dat ze in een scène onder water niet blijft drijven. Je sympathie drijft hoe langer hoe meer af naar het titelperso­nage, dat met Sofia Boutella voor het eerst vrouwelijk is en er, zeker voor een mummie, lang niet slecht uitziet.

Teren op status

De echte ondode van deze film is Tom Cruise. Met zijn doffe ogen herinnert hij de anderen aan hun sterfelijk­heid, terwijl hij almaar doorgaat. Cruise is een overlever. Ooit werd hij verguisd omdat hij als een gek stond te springen op de zetel van Oprah Winfrey. Zijn lidmaatsch­ap van Scientolog­y maakte hem niet sympathiek­er. En toch zit zijn carrière lang niet zo in het slop als die van de één jaar oudere Johnny Depp.

Cruise is allang niet meer de acteur die schitterde voor grote regisseurs, van Scorsese over Kubrick tot Spielberg. Maar in films als Jack Reacher en Mission: Im

possible blijft hij teren op zijn status als actieheld. Hoe lang werkt dat nog? Hoe vaak kan hij zijn hemd nog uittrekken voor het akelig wordt?

Dat is ook het enige angstwekke­nde aan The Mummy: de stellige belofte dat deze film immer zal blijven weerkeren.

 ??  ??
 ??  ?? Beelden uit The Mummy: angstwekke­nd dat deze film immer blijft weerkeren.
FOTO'S RR
Beelden uit The Mummy: angstwekke­nd dat deze film immer blijft weerkeren. FOTO'S RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium