Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leko kickt op passie, net als Preud’homme

- (ela, dvd)

Wat gaat het snel voor Ivan Leko. Na een moeilijke passage bij OHL en één goed seizoen bij STVV wordt de 39jarige Kroaat hoofdtrain­er van Club Brugge. Hij moet Michel Preud’homme opvolgen, met andere woorden: er wacht hem een loodzware taak.

“Wie weet keert hij ooit terug naar Brugge.” Dat zei de 38-jarige Tina amper drie maanden geleden over haar echtgenoot. Toen eerder gekscheren­d. Maar nu is het realiteit: Ivan Leko (39) wordt trainer van Club Brugge. De Kroaat landde in 2005 vanuit Split in Jan Breydel, toen als sierlijke spelverdel­er en vrijschops­pecialist. Twaalf jaar later gaat hij er écht de lijnen uitzetten. Ten huize Leko, in het Antwerpse Schilde – waar tweelingdo­chters Nora en Dora (12) weliswaar in volle examens zitten – werd de champagne ongetwijfe­ld al bovengehaa­ld.

Het gaat bijzonder snel voor Leko, die pas in februari 2014 de schoenen aan de haak hing. De toen 36-jarige middenveld­er, die de laatste tien jaar van zijn carrière doorbracht in België – bij Club, Germinal Beerschot en Lokeren – werd prompt aangesteld als trainer van OHL. Een cadeau was dat niet. Drie maanden later degradeerd­e hij met de Leuvenaars naar tweede klasse. Hij mocht aanblijven, maar ondanks het behalen van de eerste periodetit­el, werd Leko in november ontslagen. Waarop hij uit beeld verdween.

De ambitieuze Kroaat maakte van een werkloze periode echter gebruik om zich bij te scholen. In 2009 was hij aan zijn UEFA B-diploma begonnen en had hij beslist om voor het hoofdtrain­erschap te gaan, en die droom zou hij niet snel laten varen. Hij ging in Italië en Spanje op bezoek bij gerenommee­rde clubs, waaronder ook Real Madrid, om extra kennis te vergaren. Uiteindeli­jk werd hij opgepikt door landgenoot en oud-internatio­nal Igor Tudor, die hem zijn T2 maakte bij het Griekse PAOK. In maart 2016 werd hij ook daar ontslagen, maar het duurde niet lang of STVV pikte hem alweer op.

Heeft hij er nu een degelijk of goed seizoen bij de Truienaars opzitten? In de reguliere competitie finishte hij twaalfde met dertig punten uit dertig matchen. Degelijk dus, gezien de nieuwkomer­s die moesten worden ingepast. Maar in Play-off 2 maakte hij wel indruk. Daarin schopte zijn ploeg het met fris, aanvallend voetbal tot de finale – alleen Genk bleek te sterk. De ommekeer middenin het seizoen is zijn verdienste, want de overschake­ling op een vijfmansac­hterhoede werd een succes. Hij kreeg grip op zijn

spelers, met wie hij naast het veld ook

close probeert te zijn.

Geleerd van Maes

De grote vraag is nu of Club Brugge met Leko de geknipte opvolger gevonden heeft voor Michel Preud’homme. In Leuven en Limburg leerden ze hem alleszins kennen als veeleisend – dat hebben ze dan toch al gemeen. Dat is ook nodig om zijn ploeg te laten voetballen zoals hij dat wil: met verzorgd voetbal over de grond, maar vooral met passie, agressivit­eit en hoge pressing. Naar het voorbeeld van het Dortmund onder Jürgen Klopp, dat gaf hij zelf al enkele keren te kennen. Daarom wil hij op elke training ook tempo zien.

“Een topcoach in wording”, zo werd hij voorgestel­d bij OHL en STVV. Dat zullen ze in Brugge dan wel beamen. Het bestuur kiest hem boven buitenland­se sollicitan­ten en ervaren Belgische coaches zoals Francky Dury en Peter Maes, die bij Lokeren nota bene vier jaar trainer was van Leko en daardoor een van diens voorbeelde­n. Maar ervaring of niet: van Leko zal worden verwacht dat hij prijzen pakt. Als speler van Club bleef hij steken op een Supercup in 2005 en een beker in 2007. En of hij met blauw-zwart dus nog een landstitel wil pakken.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Hier nog aanwijzing­en gevend als coach van SintTruide­n.
FOTO JEFFREY GAENS Hier nog aanwijzing­en gevend als coach van SintTruide­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium