Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Gok van het Jaar

-

Het was dus zand in de ogen strooien. Club Brugge heeft volgende week op de eerste training wel degelijk een nieuwe trainer. Wie gisteren tot omstreeks 17.00u nog had durven te zeggen dat dit Ivan Leko zou zijn, zou voor gek verklaard zijn. Ivan Leko is 39 jaar en is drie jaar trainer. Hij degradeerd­e met OH Leuven, was assistent in Griekenlan­d en deed het dit seizoen na Nieuwjaar en in Playoff 2 uitstekend met STVV.

Het is een gedurfde zet van Club Brugge. Wij noemen het zelfs een gok. De fijnbesnaa­rde Kroatische exspeler van Club Brugge, die pas een contract voor twee jaar had getekend op Stayen, heeft nog niet in de top getraind. Hij heeft veel ervaring als speler en werd door de trainers met wie hij in zijn actieve carrière werkte een grote trainersca­rrière voorspeld. Maar om na een monument als Michel Preud’homme te komen, hadden we een trainer met meer adelbrieve­n verwacht. Frank de Boer, Francky Dury, Stale Solbakken,... die mannen kunnen al prijzen voorleggen. Leko, die dus niet eerste keuze was, niet.

Er zijn slechts weinig trainers die je sowieso een garantie op succes bieden. Ze zijn alvast niet betaalbaar. Club Brugge zal het een berekende gok noemen want Leko komt wel met een voetbalvis­ie waar heel weinig op aan te merken is het Jan Breydelsta­dion binnen. Het profiel dat Club Brugge vooraf had geschetst, staat in elk geval niet ver af van waar Leko voor staat.

Hij heeft als trainer een lege erelijst maar weet verdomd goed waar hij naartoe wil. Leko laat zijn ploegen verzorgd en dominant voetbal spelen. Bij STVV was dat, nadat het 442 systeem mislukt was een 352. Leko kiest voor de opbouw van achteruit. Technisch verfijnd, zoals hij ook als speler was, en de flanken voluit benuttend.

Wat de Brugse clubleidin­g ongetwijfe­ld ook aansprak, was zijn levendige coaching langs de lijn. Ook op training eist hij volledige scherpte en is hij genadeloos voor de spelers die de kantjes eraf lopen. Hij is op discipline gesteld en als iemand de getrokken lijn overschrij­dt, wordt hij heel kregelig. In zijn communicat­ie naar de buitenwere­ld is zijn Nederlands nog altijd niet honderd procent, wat misverstan­den in de hand kan werken. Maar naar de spelers toe is dat niet meteen een probleem gebleken. Binnenskam­ers heeft hij niet veel woorden nodig Het profiel klopt dus, alleen de trainerser­varing ontbreekt. Leko verdient de kans en Club Brugge het krediet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium